Avstängning för schweizisk lagkapten

TT-SPORT

Ishockey. Schweziske lagkaptenen Calvin Thürkauf stängs av en match för bensvepningen mot Rasmus Dahlin i JVM.

"Farligt och osportsligt", menar Internationella hockeyförbundet IIHF:s disciplinnämnd efter att ha granskat sekvensen.

Stjärnskottet Rasmus Dahlin vältes över ända med en ful bensvepning. Då tände Sveriges yngste JVM-spelare genom tiderna till ordentligt.

– Det var inte kul. Jag ville ge tillbaka lite, men Joel (Eriksson Ek) stoppade mig, berättade han.

Det var i slutet av första perioden i Sveriges 4-2-seger som Calvin Thürkauf sparkade undan benen på den 16-årige svenske backsensationen.

Frölundaspelaren klarade sig undan skada, men blev riktigt upprörd och försökte ge sig på schweizaren som inte ens blev utvisad för attacken. Efter granskning av händelsen konstaterar disciplinnämnden att Thürkauf borde ha fått matchstraff för förseelsen.

När Dahlin tänkte ge igen under matchen klev lagkaptenen och matchvinnaren Joel Eriksson Ek in och stoppade honom.

– Jag tyckte inte han skulle ge sig in i det där, utan att vi förhoppningsvis skulle få ett powerplay. Jag trodde vi skulle få med oss en utvisning där, jag tyckte att han sparkade bort honom, sade Eriksson Ek.

Stor uppmärksamhet

Rasmus Dahlin har blivit uppmärksammad i hela hockeyvärlden sedan 16-åringen i JVM-premiären gjorde ett mål och en assist. Han har jämförts med både Ottawastjärnan Erik Karlsson och Nicklas Lidström, sju gånger utsedd till NHL:s bäste back.

I sin andra match blev Dahlin poänglös, men fick större förtroende av förbundskaptenen Tomas Montén och spelade 12.17 jämfört med bara 8.50 mot Danmark.

– Det kändes bra, jag tycker hela laget spelade bra. Det var en riktigt bra krigarinsats av oss, sade Dahlin.

Inget understöd

Den spelskicklige backen briljerade med fräcka dragningar och några offensiva räder som kunde ha lett fram till farligheter.

– Han är bra med pucken, skapar mycket och kan göra det både genom att passa och genom uppåkningar. Vi ska försöka bygga något mer av det, i kväll blev det inte så mycket. Han gör jättebra aktioner, men får ingen draghjälp av de andra efter det, sade Montén.

Trots att det länge stod 2-2 tvekade aldrig Dahlin att Sverige till slut skulle avgöra:

– Vi gav oss aldrig och visade karaktär.

Montreal, TT:s utsände