Junevik: "Det är rätt coolt"

TT-SPORT

Simning. I somras tog hon silver på junior-VM i långbana på 50 meter fjäril.

Tiden var 26,18 sekunder - endast Therese Alshammar, Sarah Sjöström och Anna-Karin Kammerling har simmat snabbare i Sverige.

– Det är rätt coolt, säger 17-åriga Sara Junevik.

Sveriges enda superstjärna Sarah Sjöström inleder sitt kortbane-EM i Köpenhamn - där hon deltar på sex individuella distanser - på torsdagen. Då hoppar även Sara Junevik, 17, i bassängen för att simma 50 meter fjäril. I fjol vid kortbane-VM i Kanada gjorde Falusimmaren debut i ett seniormästerskap och nådde en fin semifinalplats på distansen.

– Det var verkligen jätteroligt. Jag hade inte förväntat mig något, säger Sara Junevik om landslagsdebuten för ett år sedan.

Fjärde snabbast

Sedan dess har utvecklingen fortsatt att gå framåt. När hon i somras tog ett silver på junior-VM på 50 meter fjäril i långbana var tiden 26,18 sekunder den fjärde snabbaste i Sverige genom tiderna. Endast Therese Alshammar, Sarah Sjöström och Anna-Karin Kammerling har simmat snabbare.

– Det är riktigt coolt faktiskt. Hade man sagt det för tre år sedan hade jag sagt att man pratar om fel tjej, säger hon och skrattar.

Junevik, som kommer från Leksand, går i andra årskurs på gymnasiet i Falun. När skolan är avklarad lär hon dock flytta.

– Min tanke är att flytta ner till Stockholm i alla fall ett år. Sedan har jag tittat lite på USA och plugga lite där. Även Australien finns i mina tankar, säger Junevik,

Vid kortbane-EM deltar hon även på 100 meter fjäril. Där är målet att åtminstone nå semifinal.

– Jag ska försöka simma på mina personbästan och göra så bra jag kan, säger Sara Junevik.

"Verkligen häftig"

Förbundskapten Ulrika Sandmark tycker att Junevik har mognat i sin simning.

– Semifinalplatsen i VM var verkligen häftig. Det var tufft. Jag har märkt att det är lite "bäst när det gäller" för Sara. Hon kan verkligen tända till och blir inte för nervös, säger Sandmark.

Köpenhamn, TT:s utsände