Svensk underdog boxas om dubbla bälten

Publicerad 2017-01-09

Boxning. När den svenske boxningsvärldsmästaren ställs mot James DeGale i sitt livs största match är det som en underdog. Men för Badou Jack är det bara positivt att pressen ligger på hans motståndare.

Det är vinterns kallaste dagar i New York, där Badou Jack laddar upp innan det är dags att drabba samman med britten James DeGale på Barclays center på lördag. I potten finns förutom hans eget WBC-bälte - som han försvarar för tredje gången - även DeGales IBF-titel.

– Det är absolut den största matchen i min karriär. Det känns kul, att efter allt slit äntligen få gå en så här stor match, säger Badou Jack som tar emot TT på sitt hotell i Brooklyn.

Jack är uppvuxen i Stockholm men bor numera i boxningsmetropolen Las Vegas. Där har han legat i hårdträning inför mötet med favorittippade DeGale. Britten har bara en förlust i bagaget - dock mot George Groves som Jack vunnit mot.

– Jag har också bara förlorat en match. Många tycker även att DeGale förlorade sin senaste match, och den motståndaren har jag slagit på knock out. På lördag är det bara jag och DeGale. Vad som hänt tidigare spelar ingen roll.

"Ingen press"

TT: Hur känns det att du ses som underdog?

– Bara positivt. Jag har varit underdog de senaste tre matcherna och det blir ingen press på mig, utan bara på honom.

Även om han ännu inte gjort sig känd för den breda massan nämns Badou Jack i svenska boxningskretsar ofta i samma andetag som legendaren Ingemar Johansson. Roligt, tycker 33-åringen från Södermalm som gärna skulle gå en proffsmatch på hemmaplan bara erbjudandet är rätt.

TT: Är du större än Ingo?

– Han var bra på sin tid, men det går inte att jämföra oss eftersom det handlar om olika viktklasser och tidsperioder. Men ingen svensk har försvarat sin titel och boxats om två bälten förut, säger Jack.

– Det är en stor match för mig personligen, men också för svensk boxning.

Bra form

Jack beskriver formen som perfekt, med bara några kilo kvar tills han nått de 76,2 kilo som är maxvikt för supermellanvikt. Mötet med DeGale blir troligtvis det sista innan Jack går upp en viktklass - både för att slippa banta så mycket men också för att där finns mer pengar att tjäna.

– Pengamässigt är det här den största matchen i supermellanvikt just nu och efter att jag slagit DeGale är det dags att gå vidare till nästa viktklass och bli mästare där. Det här är min bäst betalda match och ju mer jag vinner desto bättre kommer det att bli, säger Jack som får "flera miljoner" för matchen i New York.

Den svenske boxaren har också ett mer kortsiktigt mål. Runt hörnet från hotellet ligger hamburgerkedjan Shake Shack och Jack räknar längtansfullt upp vad på menyn som han ska beställa så snart matchen är över.

TT: Blir det burgare oavsett om du vinner eller förlorar?

– Förlora finns inte på kartan. Jag har en bra plan för att vinna, och det kommer jag att göra genom att slå honom på käften. Efteråt blir det semester ett tag.

New York, TT:s utsända