Fribergs Seattle nordamerikansk mästare

TT-SPORT

Fotboll. Erik Friberg är Sveriges senaste fotbollsmästare. 30-åringens Seattle vann den nordamerikanska ligan MLS genom att slå Toronto i finalen.

Stor hjälte i straffläggningen blev backen Roman Torres. Efter att Torontos Justin Morrow prickat ribban med sin straff fick Torres chans att avgöra, och den panamanska landslagsspelaren gjorde inget misstag.

– Det kommer att ta ett tag att smälta det här. Jag är otroligt stolt över killarna, säger Seattles tränare Brian Schmetzer efter segern.

Det var första gången som Seattle vann MLS, och segern kom trots att laget inte sköt ett enda skott på mål under 120 ordinarie matchminuter.

Svensk från start

Erik Friberg, med ett förflutet i bland annat Malmö FF och BK Häcken, spelade från start i Seattle, men byttes ut efter 66 minuter.

Det var annars Toronto som hade de bästa målchanserna. Inte minst i förlängningen då Seattles schweiziska målvakt Stefan Frei gjorde en mästerlig räddning på en nick av Jozy Altidore. Bollen gick i en båge och såg ut att slinka in i det ena hörnet, men Frei hann dit och räddade.

Allsvensk comeback?

– Det var en av de mäktigaste räddningarna i ett avgörande läge som jag har sett. Enligt mig så hade ett mål där avgjort matchen. Vi hade vunnit om det hade blivit mål, säger Torontos tränare Greg Vanney.

För 30-årige Erik Friberg är framtiden oviss, men han säger att han någon gång vill återvända till Sverige, där han bland annat tog SM-guld med Malmö FF 2013.

– Sedan får vi se när det blir. Men innan karriären är över vill jag absolut spela där. Och då hade Häcken varit det absolut bästa, att få komma hem till Göteborg, sade Erik Friberg till TV4:s Fotbollskanalen inför finalen.

TT