Montreal tog sista slutspelsplatsen

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-05-11

Montreals Artturi Lehkonen och Jake Evans firar den förres mål mot Edmonton.

En poäng räckte för Montreal, som efter flera försök tog den sista platsen i årets Stanley Cup-slutspel.

– Vi hade en tuff uppgift i kväll och det är härligt att se hur alla låg på för att få till en kvittering och en poäng, säger forwarden Paul Byron.

NHL:s poängkung Connor McDavid satte 4–3 för Edmonton i förlängningen borta mot Montreal.

Men hemmalaget kunde ändå jubla, Artturi Lehkonens kvittering i tredje perioden fixade en poäng åt Montreal och därmed en slutspelsbiljett.

– Vi var ganska säkra på att vi skulle ta platsen i den här matchen eller nästa och nu måste vi bara fortsätta så här, säger Lehkonen.

För Montreal var matchen även historisk, skriver Montreal Gazette.

Med Phillip Danault borta efter en hjärnskakning och Jonathan Drouin ute ur laget sedan han av personliga skäl lämnat Canadiens, spelade ingen fransktalande Quebec-född spelare för klubben mot Edmonton. Enligt tidningen ska det vara första gången det hänt sedan Montreal gjorde debut i NHL 1917.

Vancouver är ett av de lag som i och med Montreals poäng missar Stanley Cup. Laget gjorde dock vad de kunde och vann borta mot Winnipeg. Segerdirigent var Nils Höglander, som gjorde två av lagets mål i 3–1-segern.

– Jag spelade riktigt bra i dag. Jag hade många chanser och jag tror att jag kan göra ännu fler mål om jag utnyttjar mina lägen än mer, säger den svenske forwarden, som nu gjort tolv mål under sin debutsäsong i den nordamerikanska hockeyligan.

Höglander kom till Vancouver från Rögle i januari, och helt har han inte släppt sitt svenska lag, som på måndagskvällen förlorade den avgörande SM-finalen mot Växjö.

– Jag såg att de förlorade. Men jag är stolt över killarna där, de har gjort en riktigt bra säsong.