Expertens Spanien-kritik: "Svagaste på länge"

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2021-06-02

Förbundskapten Luis Enrique har tagit ut en annorlunda EM-trupp. Bara tio spelare kommer från La Liga, inte en enda från Real Madrid. Arkivbild.

Bara tio spelare från La Liga. Inte en enda från Real Madrid.

Spanien har genomgått en förvandling. Nu ska Sveriges premiärmotståndare i EM-motståndare få bekänna färg.

– Det här är ett av de svagaste spanska landslagen på mycket länge, säger experten Marcelo Fernández.

När Spanien 2012 vann fotbolls-EM kom hela 19 av 23 spelare i truppen från La Liga. Fem av dem spelade l i Real Madrid, sju i Barcelona.

I EM 2016 plockades 14 spelare i truppen från den inhemska ligan och hälften av dem spelade i de två storlagen.

I sommarens Europamästerskap har endast tio av 24 spelare Spanien som sin hemvist. Och vad som är kanske än mer uppseendeväckande är att Real Madrid inte har en enda representant i truppen, för första gången någonsin i mästerskapssammanhang, samtidigt som Barcelona bidrar med blott tre namn. Är det en slump – eller en trend?

Globaliseringen spelar roll?

C Mores expert på spansk fotboll, Marcelo Fernández, tror mer på det senare alternativet.

– Spanska spelare har blivit mer attraktiva för klubbar i Europa, säger han.

– Det är billigare för storlag i andra länder att köpa bra spelare i Spanien än i exempelvis England, många klubbar kan fynda bra spelare i Spanien. Klubbar utanför Spanien kan också locka med högre löner. Så till viss del spelar globaliseringen in till att det har blivit så här. Ta en spelare som Ferran Torres i Manchester City. Han borde ju spela i Barcelona.

Fernández, som vid sidan av expertjobbet även är tränare för Brommapojkarnas damlag i elitettan, tror att vi kan fortsätta få se landslagsupplagor likt denna om Real Madrid och Barcelona inte tänker om.

– Hur det blir framöver beror mycket på vilka satsningar de klubbarna gör. Om de väljer att satsa mer på egenfostrade spelare så kommer ju de spelarna på sikt att bli landslagsspelare. Men det kommer nog vara vanligt att spelare rör på sig utomlands, säger han.

Magstark petning

När den spanske förbundskaptenen Luis Enrique presenterade truppen var det många som höjde på ögonbrynen. Marcelo Fernández var en av dem. Alla frågade sig samma sak:

Var är Sergio Ramos?

Real Madrids stjärnback har förvisso haft skadeproblem under säsongen, men lämnades alltså hemma. Detta trots att han är Spaniens meste landslagsman genom tiderna.

– Det är magstarkt att inte ta med Sergio Ramos, säger Fernández.

– Nu vet jag inte exakt hur hans skadeläge är, men man hade mycket väl kunnat göra som Sverige gör med Andreas Granqvist och tagit ut honom så att han kan vara med senare i turneringen. Det är märkligt att han bara har tagit ut 24 spelare i stället för 26 som man får. Det är en konstig EM-trupp.

Svagaste på länge

Fernández är frågande till varför ytterligare ett par namn från Real Madrid har petats.

– Att Nacho (mittback) inte är uttagen är väldigt märkligt. Det är samma sak med Marco Asensio (mittfältare), även om jag förstår den petningen lite mer.

Sverige möter Spanien i EM-premiären i Sevilla den 14 juni. Övriga lag i gruppen är Polen och Slovakien. Marcelo Fernández tror att spanjorerna tar sig vidare till slutspel, men någon ny mästartitel kommer det inte att bli.

– Sedan tar det stopp ganska snabbt. Det här är ett av de svagaste spanska landslagen på mycket länge, säger han.