TT-Sport

Golfstjärnan inlåst – flög med coronasmittad

Av: 

TT

TT-SPORT

Den här veckan peggar Europatourspelarna upp i Scottish Open.

Samtidigt sitter Sebastian Söderberg inlåst på ett hotellrum på Nordirland.

– Folk förlorar jobb och dör. Att jag missar en golftävling är inte hela världen, säger 30-åringen.

Bakgrunden är denna: Under förra veckans Irish Open kom det via smittspårning fram att någon som suttit nära Sebastian Söderberg på flyget mellan Frankfurt och Dublin hade testats positivt för covid-19. Söderberg tvingades dra sig ur efter en runda, trots att han själv smittades i mars och dessutom hade testat negativt efter ankomst.

– Enligt nordirländska hälsovårdsmyndigheter måste man sitta isolerad i två veckor. Europatourens händer är tyvärr rätt låsta, de måste följa reglerna som varje land har. De försökte förklara att jag var inne i "tävlingsbubblan", att jag hade testat mig och att jag har antikroppar. Men det var tydligt att det här gäller alla, berättar Söderberg.

"Väldigt surt"

Han är väl medveten om att det finns värre öden än att sitta i karantän på ett fint spahotell några mil utanför Belfast. Men det går inte att komma ifrån att Söderberg har haft lite oflax.

– Det är såklart väldigt surt att missa Scottish, säger han.

– Alla har nog tänkt tanken att man kan åka på att fastna någonstans, men jag var inte medveten om att det var så här lätt, att det räckte med att sitta nära någon på ett flyg.

Medan tourkollegorna gör upp i Europatourens hittills största tävling efter coronabrejket får Söderberg nöja sig med att provsvinga framför en spegel.

– Jag får inte lämna rummet, men klubborna är här och jag har en spegel så att jag kan göra lite svingträning framför den. Sedan har jag fått hit en träningscykel och lite små gymredskap. Annars är det room service som gäller, säger han.

Vann i fjol

Det har gått drygt ett år sedan Sebastian Söderberg tog sin hittills enda seger på touren, efter särspel mot bland andra Rory McIlroy i European Masters i Schweiz. I år är femteplatsen i Wales i augusti största framgången för den nu 177-rankade göteborgaren.

– Jag har haft ganska dåliga helger över lag, jag vet inte om det har blivit mer press kring resultat på helgerna jämfört med de två första dagarna, säger han.

– Jag har varit svag från tee och jobbar på det långsiktigt. Slår jag drivern bra får jag ofta bra scorer, men är jag off från tee blir det sämre. Jag har svårt att hitta jämnheten i det.

Om han hinner hitta en stabilare sving framför sin hotellspegel återstår att se, men först på måndag – två veckor efter flygresan – får han checka ut och ta sig till nästa tävling. Då väntar klassiska PGA-mästerskapet på Wentworth utanför London.

Längre fram i tiden finns en dröm om att på nytt klättra på rankningen och ta en av två blågula platser i OS i Tokyo nästa år.

– I slutet av förra året blev jag väldigt taggad på att ta mig in i OS-truppen. Men det är ju inte helt upp till en själv, både (Henrik) Stenson och (Alex) Norén är ju världsklasspelare och det krävs mycket bra golf för att ta sig förbi. Men OS är fortfarande ett mål, säger Söderberg.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel födelsedag i faktarutan, rätt är 19 september.

Publisert: