Svensk kritik inför EM-lottningen: "Inte rättvist"

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2022-04-27

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér anser att det var fel att Polen hamnade i den högsta seedningsgruppen. Arkivbild.

Sveriges förbundskaptenen Tomas Axnér är kritisk inför lottningen av handbolls-EM.

Orsaken är att Polen har gått in i den högsta seedningsgruppen sedan Ryssland uteslutits.

– Inte sportsligt rättvist, säger Axnér.

På torsdagen lottas damernas EM som spelas i Montenegro, Nordmakedonien och Slovenien i november.

Sverige har hamnat i seedningspott 2 tillsammans med Nederländerna, Montenegro och Ungern. Polen, som slutade på 14:e plats av 16 lag i EM 2020, har seedats tillsammans med stora handbollsnationer som Norge, Danmark och Frankrike, vilket Handbollskanalen rapporterat om.

Polen har helt enkelt har tagit över Rysslands resultat sedan landet uteslutits som en konsekvens av invasionen av Ukraina. På pappret vann Polen därmed sin kvalgrupp och slutade femma, snarare än på en 14:e plats, i EM 2020.

”Det är olyckligt”

– Jag har läst svaret från Internationella handbollsförbundet, IHF, och förstått att de tagit beslut utifrån reglementet. Jag tycker att det är olyckligt att ett sämre lag hamnar i pott 1. Det påverkar turneringen på ett sätt som inte är sportsligt rättvist, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

TT: På vilket sätt?

– Man kan ha tur med lottningen så klart, men andra nationer riskerar att få lag som borde legat i en högre pott. Bästa lagen borde vara i pott 1.

Beslutet innebär att Polen övertar Nederländernas plats i högsta potten och kan alltså ses som positivt ur svenska ögon då Sverige kan få en lättare lott.

– Absolut kan det vara så om vi hamnar i samma grupp som Polen. Men man ska inte vara glad om man gynnas av dåliga regler, säger Tomas Axnér.

Lagen förbundskaptenen vill undvika

Han vill i stället se ett rankingsystem liknande det som finns inom fotbollen där mer hänsyn tas till nyare mästerskapsresultat, snarare än att utgå ifrån det senaste Europamästerskapet och kvalspelet.

TT: Vilken är drömlotten?

– De andra tre lagen i första potten är starka och svåra så får man välja där tar man Polen. Föredrar nog Nordmakedonien framför Slovenien. Spanien och Rumänien kunde ha legat högre upp så där ta man nog hellre Schweiz. Polen, Nordmakedonien, Sverige och Schweiz låter som en bra grupp.

TT: Mardrömslott då?

– Alltid svårt i EM med så många bra lag. Det är nog det mästerskap med högst kvalitet på lagen där det inte finns några blindgångare. Från första potten är nog Norge och Frankrike lite bättre än Danmark och i pott tre är Tyskland det bästa laget så de lagen undviker vi gärna.

Siktar mot topp fem i världen

Axnér avslutar med att bedöma de svenska chanserna i EM.

– Vi har gjort två starka mästerskap med en femte plats i VM och en fjärde plats i OS.

– Det är 8–9 lag som kan ta sig till semifinal. Vi vill bli bland de fem bästa landslagen i världen och är vi topp fem i EM så är vi där, säger förbundskaptenen.