Guide: Allt inför Evian Championship

Av:  Tim Dahlbacka/TT

Linn Grant är en av sex svenskor i startfältet i majortävlingen Evian Championship. Arkivbild.
Linn Grant är en av sex svenskor i startfältet i majortävlingen Evian Championship. Arkivbild.

Dags för golfdamernas fjärde major för året och det finns goda blågula segerchanser.

Här är allt du behöver veta om Evian Championship.

+ När/Var

Tävlingen spelas mellan 21–24 juli på Evian Resort Golf Club i franska Evian. Det är damernas fjärde major av fem för året och en av två som spelas i Europa. Banan har stått värd för tävlingen sedan dess introduktion för 28 år sedan och tävlingen har räknats som en major sedan 2013. I fjol vann australiskan Minjee Lee efter särspel.

+ Svenskorna

Av de 120 spelare som ställer upp är sex stycken från Sverige. Här är svenskhoppen:

+ Anna Nordqvist, 35, kommer till tävlingen med vinden i ryggen efter att ha vunnit på Europatouren i Nederländerna i helgen. Nordqvist är den högst rankade svenskan med sin 21:a plats på världsrankningen och vann Evian Championship 2017.

+ Madelene Sagström, 29, är rankad 31:a i världen och var tillsammans med Nordqvist bästa svenska i Evian under fjolåret på en delad 38:e plats. Sagström var nära att ta sin första majortitel under British Open i fjol där Nordqvist vann med ett slags marginal.

+ Maja Stark, 22, har en stark säsong i ryggen. Den 65-rankade svenskan leder Europatourens totalställning efter segrar i spanska Sitges och Kristianstad. Starks bästa majorresultat är en delad 13:e plats i 2020 års US Open.

+ Linn Grant, 23, blev historisk när hon slog både män och kvinnor på Europatourtävlingen Scandinavian Mixed i Halmstad i juni. Segern var 100-rankade Grants tredje på touren för säsongen. Hon skuggar Stark i totalställningen.

+ Johanna Gustavsson, 29, väntar fortfarande på sin första Europatourseger. I år har det blivit tre stycken andraplatser, vilket har fört henne till en 149:e plats i världen och tredje plats på tourens totalställning.

+ Frida Kinhult, 22, har ännu inte slagit igenom på allvar, men imponerade med en delad 24:e plats i årets US Open. Kinhult är rankad 265:a i världen och storebror Marcus spelar på herrarnas Europatour.

+ Förhandsfavoriterna

+ Ko Jin-Young, Sydkorea. Världsettan har två majorsegrar på cv:t och vann Evian Championship 2019 med två slags marginal. 27-åringen har vunnit en gång på LPGA-touren i år och slutade fyra i årets US Open.

+ Minjee Lee, Australien. Lee, 26, ska försöka försvara sin titel och världstvåan torde ha goda chanser att lyckas. I juni visade hon prov på stort spel genom att vinna US Open på 13 slag under par på tuffa Pine Needles.

+ Nelly Korda, USA. 23-åringen har gått förbi storasyster Jessica och är nu rankad trea i världen. 2021 års segrare av PGA-mästerskapen missade årets första major med en blodpropp i armen, men har kommit tillbaka starkt och blev delad åtta på US Open.

+ Prispengar

Prispotten för detta års upplaga av Evian Championship har höjts med nära 25 miljoner kronor till motsvarande, drygt 66 miljoner kronor där segraren vinner strax över 10 miljoner kronor. Detta gör tävlingen till den näst mest lukrativa inom damgolfen, bakom British Open.

+ Frånvaron

En notabel frånvaro i startfältet är världssexan Lexi Thompson. Amerikanskan saknas dock inte på grund av skada eller sjukdom. I stället har 27-åringen valt att bojkotta turneringen då hon anser banans uppsättning vara orättvis. Inte heller 15-rankade Danielle Kang kommer till spel efter att ha diagnostiseras med en ryggradstumör.

+ Tv-tider

Evian Championship sänds på V Sport Golf och Viaplay med start torsdag klockan 11.00. Samma tid gäller på fredagen och under helgen startar sändningen en halvtimme senare.

Publisert: