TT-Sport

Jönsson missar skid-VM

TT-SPORT

Skidor. Den svenske längdstjärnan Emil Jönssons missar skid-VM i Falun. Skadan i höger ljumske hinner inte läka i tid till morgondagens sprintlopp. Under en presskonferens på morgonen berättade 29-åringen att smärtan i ljumsken är för stor.

– Jag kan inte köra. Det är tungt att sitta här, säger Jönsson.

Han tog beslutet efter att ha testat spåren i Falun i går eftermiddag.

– Jag hade ingen kraft i benet. Jag skulle inte kunna göra mig själv rättvisa. Jag skulle ha åkt med ett och ett halvt ben och det går inte hur mycket jag än vill.

Intensiv rehab

Det var vid lördagens världscuptävling i Östersund som Jönsson ådrog sig en skada i höger ben. Efter några dagar med intensiv rehabilitering tvingades Jönsson ta beslutet att avstå världsmästerskapet.

– Det är en unik rehabilitering som Emil gjort, men det räckte inte till. Kroppen håller inte för fyra tuffa lopp. Även om det är ett tufft beslut är jag övertygad om att det medicinskt är rätt beslut, säger läkaren Per Andersson.

Jönsson säger att hoppet om en VM-start levde eftersom smärtan gick över så snabbt och rehabiliteringen gick så bra.

– Det hade varit lättare om jag hade en fruktansvärd smärta i benet hela tiden, då hade jag fattat att det var kört. Men hoppet släcktes inte förrän nu, säger han.

Stannar som ledare

Jönsson får inte chansen att bli världens bäste skidåkare i VM.

– Men nu vill jag vara världens bästa ledare. Jag blir kvar här och ska försöka hjälpa till och hämta hem medaljer, säger han.

Emil Jönsson hade före skadan i Östersund visat storform under SM i Örebro då han vann SM-guld i utklassningsstil.

Johan Edin, Calle Halfvarsson och Teodor Peterson är redan uttagna i det svenska laget. Carl Quicklund nu blir den som ersätter Jönsson i laget.

Sprinttävlingarna avgörs i morgon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport