Gerndt lysande i debuten från start

Publicerad:
Uppdaterad:

Kapstaden. Mål och en lysande landslagsdebut från start.

Alexander Gerndt levde upp till förväntningarna.

Men gammal var ändå äldst till slut.

Veteranen Anders Svensson ordnade 2-1 (1-0) mot Botswana i årets första landskamp.

Gerndt gav förbundskaptenen Erik Hamrén ett rungande besked om att han vill vara med och konkurrera om anfallsplatserna i det "riktiga" landslaget.

Den allsvenske skyttekungen, ensam på topp, var ständigt aktiv, löpvillig, försökte hela tiden göra sig spelbar - och vågade när han väl fick bollen.

Redan efter en kvart hade han haft två vassa avslut.

Klassmål

Efter 30 minuter slog han till. Gerndt sprang i djupled, tog ned Sebastian Erikssons passning i steget, fintade bort målvakten Noah Maposo och rullade in 1-0.

Ett klassmål.

För två år sedan fick Rasmus Elm rubrikerna när landslaget drog till Kalifornien och slog Sven-Göran Erikssons Mexiko i Oakland.

Det gav en plats i landslagstruppen mot Österrike några veckor senare och sedan startplats i VM-kvalet mot Portugal.

Kan Gerndt göra något liknande?

Varför inte?

Prestationen - och vi pratar inte bara om målet - på Cape Town Stadium var ett omedelbart genombrott, låt vara mot ett Botswana som kom med ett gäng spelare som till övervägande del hämtats från den inhemska ligan.

Tyngre för Jönsson

För klubbkompisen Rasmus Jönsson var den ljumma onsdagskvällen tämligen kall. Helsingborgaren var sist in i truppen till vinterturnén - men först i sin generation att ta sig i in landslaget och ledde 90-talisternas intåg.

Det gick så där i rollen som nummer 10. Han hade länge svårt med tempot och vägde för lätt i närkamperna, men lyfte sig i andra.

Tre till kan skriva Kapstaden som platsen för första landskampen från start.

+ Målvakten Pär Hansson. Bra. Chanslös på Joel Mogorosis kraftfulla nick till 1-1 två minuter in i andra halvlek.

+ Mittbacken Niklas Backman. Varken han eller Michael Almebäck hade koll på Mogorosi och missade markeringen. Klarade sig helt okej i övrigt.

+ Ytterbacken Pierre Bengtsson. Stabil bakåt och var inte rädd att gå med i offensiven. Klart intressant debut.

Läckert av veteranen

Sverige kroknade i början av andra och Botswana hotade oftare. Med knappa 20 minuter kvar plockades Molins och Jönsson av, Jiloan Hamad (debutant) och Daniel Larsson kom in och spelsystemet ändrades till 4-4-2 med Gerndt och Larsson på topp.

Men det var veteranen Anders Svensson - i sin 112:e landskamp - som ordnade segern två minuter efter dubbelbytet med ett elegant placerat vänsterskott.

Nordin Gerzic, Örebro, fick stöka undan sin debut när han kom in (82:a) för den tröttkörde Gerndt.

Vinterturnén avslutas mot Sydafrikas U23-landslag i Nelspruit på lördag.

TT:s utsände

Publicerad: