Linköping svenska mästare i volleyboll

Publicerad:
Uppdaterad:

Volleyboll. Linköpings sanslösa slutspelsvår avslutades med ytterligare ett SM-guld.

LVC tog tredje titeln på de sex senaste åren i volleyboll genom att krossa regerande mästaren Falkenberg med 3-0 i finalmatcher.

Idrottsfebern har nått rekordtemperatur i Linköping den här våren med inte mindre än tre lag i SM-final och ett i semifinal i olika sporter.

Linköpings HC:s damer inledde genom att vinna guld i hockey, under lördagen blev det silver för Linköping innebandy - och dagen efter nytt guld i volleyboll genom LVC.

– Hur häftigt och roligt som helst. Det kändes som att vi hade greppet ända från segern i första finalmatchen, jublar hårdsmashande spikern Fredric Gustavsson.

Härlig stämning

När klubben tog tredje guldet under de sex senaste åren gjorde man det i tre raka matcher. Regerande mästaren Falkenberg - som nått tio raka SM-finaler - hade inget att sätta emot.

På söndagen blev det 25-22, 25-20, 25-18 inför närapå 1 000 vilt jublande åskådare.

Erik Sundberg - en av fem egna produkter - återvände till hemstaden efter tre proffsår och vann allt man kan vinna under säsongen.

Först Grand Prix, sedan Nordiska mästerskapen för klubblag - följt av grundserien och så SM-guld.

– Jag har spelat i Belgien och Tjeckien och det här laget skulle klara sig rätt bra i de ligorna. Vi har en sådan bredd och styrka i vårt spel. Alla är med och levererar, framhåller Sundberg.

Tror på EM

En stor skillnad mot fjolårets final - där rollerna var omvända och Falkenberg vann med 3-0 - var Linköpings nyförvärv Erik Sundberg, passaren Ben Bell och centern Lucas van Berkel.

– Vi klarade inte att stå emot deras tyngd, erkänner gästernas tränare Patrick Aparicio.

I maj har lagpolarna Sundberg, Gustavsson, Martin Larsson och Carl Ahremark chansen att föra Sverige till sitt första EM-slutspel på 22 år. Då krävs att slå ut Estland i ett dubbelmöte.

– Det skulle betyda enormt mycket för svensk volleyboll och intresset för sporten, säger Erik Sundberg.

TT

Publicerad: