NHL-turné ska locka spelare till VM

Publicerad 2017-02-10

Ishockey. Det börjar bli dags att lägga VM-pusslet. Frågan är bara med vilka delar.

I mars ska Tre Kronor-ledningen sondera terrängen hos de svenska NHL-spelarna.

– Det är viktigt att vi säljer in vår grej till dem, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Truppen till pågående Sweden Hockey Games består till största delen av spelare från den svenska hockeyligan. Rikard Grönborg har kompletterat med en handfull spelare från KHL och den schweiziska ligan, men till VM-truppen är förhoppningen att ett par tunga hockeynamn ska tillkomma från NHL.

Vårda relationer

Därför ska Rikard Grönborg och de assisterande förbundskaptenerna Johan Garpenlöv och Peter Popovic i olika omgångar inom kort resa runt i Nordamerika för att träffa så många potentiella VM-spelare som möjligt.

– Vi är över i stort sett hela mars. Vi vill se till att de här spelarna verkligen känner att vi vill att de ska ställa upp för Tre Kronor i VM, säger Grönborg.

– Responsen vi fått hittills har varit väldigt positiv, vi känner att vi har en fullgod relation till alla spelare där borta. Jag har ju också haft många av spelarna i junior-VM till exempel. Vi har en bra relation och den ska vi fortsätta vårda.

VM i maj

Tre Kronor måste ha anmält minst 15 utespelare och två målvakter när VM drar i gång i början av maj, men kan fylla på med ytterligare sju utespelare och en målvakt under turneringens gång. Det gör att landslagsledningen som vanligt måste bedöma om det är värt att vänta in eventuella ytterligare NHL-förstärkningar i takt med att nya lag åker ur slutspelet.

– Det är klart att vi har börjat prata om en strategi. Men den tänker jag inte avslöja nu, säger Rikard Grönborg.

– Vi försöker sätta ihop ett lag, med en balans av olika funktioner och ser mycket till hela gruppen. Men det är klart att om en spelare som till exempel Nicklas Bäckström kan bli ledig för ett VM vore det konstigt om vi inte tog med honom.

TT

Följ ämnen i artikeln