Flytten nästa stora utmaning

Fotboll. Två matcher, sex poäng och noll insläppta mål.

Det var den roliga biten.

Snart kommer den stora utmaningen för förbundskaptenen Janne Andersson. Och den är inte Frankrike i Paris.

– Jag ska flytta. Hustrun har kommenderat hem mig. Nu ska det packas kläder och rensas grejor, säger han.

Han var något trött, rösten strejkade en smula, men Andersson var glad och nöjd morgonen efter 3-0 mot Bulgarien. Just nu går det hans och landslagets väg i VM-kvalet. Ett okej kryss mot Nederländerna i september följdes av tre poäng mot Luxemburg och urladdningen hemma mot bulgarerna på Friends.

Nästa stora uppgift är av privat karaktär. Villan hemma i Norrköping ska tömmas och lagom till samlingen inför årets sista kvalmatch, Frankrike på Stade de France i Paris den 11 november, blir familjen Andersson stockholmare. När spelarna flög kors och tvärs till spridda destinationer i Europa åkte Andersson de 17 milen till Norrköping.

Där väntar flyttkartongerna.

– Ta med allt, säger jag till hustrun. Nej, säger hon, skrockar förbundskaptenen.

Utvärdering väntar

Nu ska inte flyttbestyren behöva inkräkta allt för mycket på tjänsteutövningen. Redan på tisdag i nästa vecka samlas samtliga förbundskaptener.

– Det ska bli jäkligt roligt att lära av varandra. Annars är det analys och utvärdering av matchen, analys och utvärdering av samlingen. Det är steg ett nu. Vad ska vi lära oss av detta och hur ska vi gå vidare? Sedan ska jag per telefon ha samtal med samtliga spelare som var inne på planen och ge min utvärdering till dem den vägen.

– Redan idag ska Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) och jag sätta oss ned och gå igenom vilka matcher vi ska se, vem ska resa vart, hur vi ska lägga upp vår almanacka helt enkelt fram till nästa samling.

– Mer intressant än så är det inte.

TT: Flytten är kanske värst?

– Flytten är överlägset värst. Men när vi är på plats här är det bra, kan jag säga, för det har varit rörigt den här perioden.

Går bra på jobbet

Är det en smula stökigt privat, kan Andersson luta sig mot att det går bra på jobbet. På kort tid har han nått resultat och blivit hemtam i rollen som förbundskapten.

– Jag känner mig varm i kläderna och jag är nöjd med hur långt vi har kommit. Vi försöker hela tiden lära oss saker tillsammans och det tycker jag att killarna anammar på ett väldigt bra sätt. Vi har hittat en väg som vi vill jobba efter och som vi tror på, och det har spelarna ställt upp på, säger han.

– Det tycker jag är ett bra betyg till spelarna.

– Jag gillar killarnas attityd och inställning. Den energin man puttar in oavsett om man spelar eller inte. Det är en bra atmosfär och det är en bra grund att bygga vidare på.

Frankrike på Stade de France är en prövning för vilket landslag som helst.

– Så är det, men nu har vi kommit några steg på vägen. Vi har hittat något gemensamt att förhålla oss till och bygga vidare på, men sedan är Frankrike väldigt bra. Jag hade kort kontakt med Tom Prahl (scout) som såg dem och Lasse Lagebäck har bra koll på dem sedan EM. Det är ett jättebra fotbollslag och det bli en häftig utmaning att ta sig an, säger Janne Andersson.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln