Sverige efterlyser "Balkanattityd"

TT-SPORT

Handboll. Det blev förlust mot Nederländerna, 30-33, i den första matchen i mellanrundan i handbolls-EM.

Nu måste Sverige tuffa till sig för att kunna nå semifinal.

– Vi saknar den där killerinstinkten, den där sista attityden, säger Isabelle Gulldén.

Handbollsfesten kom av sig något när den flyttade med Sverige till Göteborg. Läget var utmärkt för det svenska laget som gick in i mellanrundan som gruppledare.

Men precis som de svenska spelarna varnade för på förhand så var de nederländska motståndarna för snabba. Det brukar bli jämna matchen mellan Sverige och Nederländerna - de tre senaste mästerskapsmötena inför EM hade slutat oavgjort - men den här gången drog nederländskorna det längsta strået.

– Vi vet exakt hur de spelar och att det brukar vara tajta matcher, men i dag känns det faktiskt lite som om de kontrollerar matchen. Det är det som är surt på något sätt, säger Gulldén.

De senaste åren har Nederländerna, som tog silver på VM förra året, sprungit in i världstoppen med sin snabba och tekniska handboll, och det var just farten som låg bakom segern.

"På liv och död"

Medan Sverige fick slita för sina mål kom de nederländska ofta i första fasen direkt efter avkast. Efter hand försökte Sverige med att undvika att byta spelare mellan anfall och försvar, men nederländskorna hann ofta komma till avslut innan det svenska försvaret hunnit organisera sig.

– När vi väl gör mål så är det fem sekunder, sedan ligger bollen i mål där på andra sidan liksom, säger Gulldén, som tycker att Sverige saknade den rätta attityden:

– Det känns som om vi saknar det där lilla extra på något sätt. Och det är så segt. Vi är på hemmaplan, och hade vi vunnit i dag så hade det sett väldigt bra ut.

Förbundskaptenen Henrik Signell:

– Vi kan bli styggare, tuffare, modigare. Det tycker jag. Det här är på liv och död, vi får bara en chans. Varje situation kan vara matchavgörande. Där är vi ofta och inget lag är där hela tiden, men det är klart att man som tränare vill att man ska bli modigare, tuffare, speedigare.

– Jämför med Balkanattityden som är rätt mycket näsan i vädret och de tycker att de är världsbäst, om jag generaliserar lite, och där är vi kanske inte alla i personligheterna. Man vill ju ha de tuffingarna i alla lägen. Sedan har vi andra kvaliteter, vi har många lirare som står för andra saker än att sticka in näsan så. Men det är klart att man önskar att fler agerar som Anna (Lagerquist) bakåt, till exempel.

Behöver två segrar

Sverige står efter förlusten kvar på tre poäng och måste troligtvis vinna de kvarvarande matcherna mot Frankrike, på måndag, och Tyskland, onsdag, för att kunna nå semifinal.

– Det är inte omöjligt. Det är Frankrike, ett riktigt bra lag. Men det är en annan typ av lag än vad Holland är. Det kommer krävas att vi är på tårna för där kommer vi behöva hjälpa varandra, individuellt sett så är Frankrike nog ett utav de bästa lagen, säger Gulldén.

– Jag längtar redan till den matchen. När man har en sån här förlust bakom sig vill man bara in och spela igen.

TT