Gulldén optimistisk trots smällen

TT-SPORT

Handboll. EM på hemmaplan har blivit en besvikelse, men stjärnan Isabelle Gulldén tror fortfarande på en ljus framtid för det svenska handbollslandslaget.

– Det känns som om vi har något väldigt intressant på gång, säger hon.

Förlusten mot Frankrike, 19-21, blev spiken i kistan. Sverige har en match kvar att spela i mellanrundan men kan inte längre nå semifinal.

– Vi ville dit. Det var en dröm och vi visste att det skulle bli svårt, säger Gulldén.

– Vi har precis börjat någonting och det ser jättebra ut bakåt i perioder, men vi har lite kvar. Det är klart att man hoppades att det skulle komma i ett hemmamästerskap, att allt skulle sitta. Men jag tror att vi behöver lite mer tid att jobba ihop med det här laget. Vi sätter försvaret men vi har lite kvar till toppen.

En match kvar

Helt betydelselös blir inte matchen mot Tyskland på onsdag. Vid seger har Sverige fortfarande chans att sluta trea i gruppen och få spela placeringsmatch om femteplatsen på EM.

Nästa stora uppdrag för landslaget efter det pågående mästerskapet blir att spela playoff till nästa års VM. De matcherna spelas i sommar och motståndet blir klart när placeringarna på EM är fastställda. Då lottas de nu högst rankade lagen på EM - däribland Sverige - mot de lägst placerade EM-lagen och fyra nationer som kvalificerat sig till playoff genom kval.

Sverige har efter fem matcher i EM bara en seger, mot Spanien i premiären, och ett kryss.

– När man ser det så så känns det inte jättebra. Vi börjar jättebra mot Spanien men sedan har vi haft lite halvdana insatser. Mot Frankrike krigar vi, men Frankrike är ett riktigt bra lag. Vi har lite problem att göra mål som alla lag haft. Man är besviken att vi inte nådde hela vägen men på något sätt känns det inte som om vi har spelat riktigt dåligt heller, säger Gulldén.

TT: Du känner ändå att det finns mer potential i det här laget?

– Absolut. Det är många unga spelare och man utvecklas ju varje år. Och vi gamla är fortfarande så pass unga att vi kommer vara kvar. Jag tror bara det kommer bli bättre, säger 27-åriga Gulldén.

Unga genombrott

EM har ändå bjudit på en del genombrott. Lugi-spelaren Anna Lagerquist fått en stor roll i försvarsspelet, Johanna Westberg sköt in sig i medvetandet hos den breda publiken och Hanna Blomstrand visade att Sverige har ett fint vänsterhänt alternativ på högernio.

– När man ser de här unga som krigar så in i bomben så blir man glad. Då vet man att man har något att fortsätta jobba på, säger Gulldén.

– Jag vill vinna något med landslaget och jag tror verkligen att vi kan nå någonstans med det här.

TT