TT-Sport

Björndalen fick tillbaka guldet

TT-SPORT

Pyongchang, Sydkorea. Ole Einar Björndalen är världsmästare i jaktstart - trots att han åkte fel i söndagens VM-lopp i skidskytte. Den överklagan Norge och flera andra nationer lämnade in gick igenom och mer än tre timmar efter det att norrmannen gått i mål kunde han konstatera att guldet var hans.

Kort efter målgången lämnade Ryssland in protest mot att Björndalen och flera andra åkare tagit fel väg. Protesten godkändes, Björndalen fick en minuts tidstillägg och föll ned till bronsplats.

I och med att de ursprungliga resultaten gäller slutade Magnus Jonsson som 15:e man.

– Jag är väldigt lättad över att en korrekt resultatlista inte ödelades, säger Trond Erik Botnen, sportchef i det norska skidskytteförbundet till NTB om beslutet att upphäva tidstillägget för Björndalen och tio andra åkare.

Enligt regelboken ska en skidskytt diskvalificeras om de åker fel väg. Därför var svenske Björn Ferry förvånad över att åkarna till en början bara straffades med en minuts tidstillägg:

– De åkte fel och det är bara att läsa regelboken, de ska diskas, säger han till TT.

Den svenske ledaren Wolfgang Pichler var tudelad:

– Det är svårt att säga om det är rätt eller fel. Man kan se det från två håll, sportsligt var det fel men enligt lagen var det rätt. Den bästa ska vinna och de tjänade inte så mycket tid på det de gjorde. Samtidigt måste vi följa lagen, vad händer annars nästa gång det blir så här? säger Pichler till TT.

Under tävlingen avgjorde Björndalen på det tredje skyttet då han sköt fullt. Björndalen kunde trots två bom i sista skyttet sedan närmast defilera i mål och vann till slut med 41,7 sekunder.

VM-guldet var Björndalens tolfte i karriären.

Björn Ferry åkte i mål som 31:a och var långtifrån nöjd efter loppet. Han säger till TT att han funderar på att stå över tisdagens lopp över 20 kilometer.

– Det är så det känns just nu, att jag står över, säger Ferry.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport