Firade medaljer – slängs ut ur OS-byn

TT

Publicerad 2021-08-01

Vazha Margvelashvili i blått, i semifinalen mot Sydkoreas An Baul i judons 66 kilosklass.

Georgiens Vazha Margvelashvili och Lasha Shavdatuashvili firade i veckan OS-silver i judo. Sedan blev duon de första aktiva idrottarna att slängas ut ur OS-byn för att ha brutit mot covidreglerna i Tokyo.

På söndagen slängdes ytterligare sex personer ut ur OS-bubblan.

Coronareglerna är hårda i OS-byn och den som bryter mot dem riskerar att stängas ute. Bara under lördagen drabbade det sex personer som jobbar med spelen.

Då hade de två georgiska silvermedaljörerna redan fått checka ut. Efter medaljsuccén begav de två sig ut i Tokyo och turistade iklädda sina landslagskläder, skriver Inside the Game.

Aktiva som har tävlat klart måste lämna OS-byn inom två dygn efter tävlingen, men arrangörerna meddelar nu att georgierna fråntas sina ackrediteringar i förtid. Georgiens olympiska kommitté uppger att judokorna har lämnat Japan.

Utreder parkträff

Enligt Reuters utreder OS-arrangören en grupp aktiva som druckit alkohol tillsammans i OS-byn. Även polisen hade kommit till platsen, en park i OS-byn, säger OS-chefen Toshiro Muto.

Han vill inte uppge några detaljer kring de aktiva, hur många de var och från vilken/vilka nationaliteter.

Det är bara tillåtet att dricka alkohol ensamma på rummen i OS-byn, som en skyddsåtgärd mot covid-19.

Nya covidfall

På söndagen rapporterades 18 nya covidfall i OS-byn, inga av dem ska gälla aktiva utövare. En person, som inte är japan, har lagts in på sjukhus för sina besvär men ska enligt Muto inte vara allvarligt sjuk.

Totalt har 259 fall av virussmitta konstaterats i anslutning till OS sedan den 1 juli. I hela Tokyo registrerades på lördagen drygt 4 000 nya smittofall, den hittills högsta dygnssiffran i den japanska huvudstaden.

Utöver de covidsmittade har runt 30 personer inom OS-bubblan fått vård för värmeslag, de flesta volontärer eller funktionärer. Ingen av de drabbade är allvarligt sjuk.