Lettland nästa efter segern – "Måste steppa upp"

Emma Gyllestad/TT

Rico Liljedahl/TT

Publicerad 2022-08-16

Oskar Magnusson, Victor Stjernborg och Linus Sjödin firar.

Efter förlusten mot USA fick Juniorkronorna revansch mot Tyskland i den sista gruppspelsmatchen i JVM i Edmonton, Kanada. I kvartsfinal väntar Lettland.

– De har skrällt i turneringen, det gäller att inte falla in i något negativt spel eller blir överkreativa, säger Daniel Ljungman, som sänkte Tyskland med två mål.

Matchen vanns med 4–2 och Sverige slutar tvåa i grupp B. Nu väntar Lettland i kvartsfinal.

– Det är skönt att gå in i kvartsfinal med en vinst, säger målskytten Daniel Ljungman, som till vardags spelar i Rögle, till TT.

Sverige ledde efter första perioden med 3–1, men det började med att Tysklands Bennet Rossmy fyra minuter in i matchen fick in pucken bakom Calle Clang i det svenska målet.

Oskar Olausson kvitterade två minuter senare i powerplay och innan perioden var över hade Daniel Ljungman och Oskar Magnusson genom var sitt mål säkrat svensk ledning.

– Det var stabilt, vi var lite slarviga i början och de fick in det första målet. Men efter vårt första powerplaymål har vi kontroll, säger Ljungman.

Andra perioden blev en mållös transportsträcka, men i tredje lyckades Ljungman utöka till 4–1 innan tyskarna i matchens slutsekunder fick in sitt andra mål.

”De har skrällt”

Härnäst väntar kvartsfinal för Juniorkronorna. Vilket motstånd som väntar har Ljungman koll på.

– Det är Lettland, de har skrällt i turneringen, det gäller att inte falla in i något negativt spel eller blir överkreativa, säger han.

TT: Vad ska du göra för att fortsätta göra mål?

– Det är att fortsätta ta sig in i den heta ytan framför mål. Det är väl det man måste göra för att göra mål, säger Ljungman.

”Behöver steppa upp”

Lettland har överraskat i turneringen och lyckats ta sig till JVM-kvartsfinal för första gången.

– Jag tycker att vi har några delar i spelet som vi behöver steppa upp inför kvartsfinal, säger målvakten Calle Clang i Viaplay och fortsätter:

– Vi slarvar lite med pucken på offensiv blå, vi får inte riktigt ner den bakom deras backar och det kommer att kosta mot de bättre lagen, så det måste vi jobba på. De vänder spelet snabbt och har skickliga spelare.

Sverige spelar kvartsfinal på onsdag, nedsläpp 21.30, svensk tid.