Johaug: "Väldigt bra läge"

avTT

Publicerad:
Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT
Therese Johaug i fokus inför Tour de Ski-avslutningen.

Norsk dominans på damsidan och rysk på herrsidan.

Så är läget inför de avslutande tre etapperna i Tour de Ski.

– Jag har ett väldigt bra läge, säger storfavoriten på damsidan, Therese Johaug.

Den fjärde etappen, jaktstarten över tio kilometer, bjöd på en överraskning när norska skiddominanten Therese Johaug för första gången den här säsongen fick se sig besegrad då Ingvild Flugstad Østberg spurtade hem segern.

– Det är inspirerande och roligt att lagkamrater lyckas. Jag har tränat mycket med Ingvild och vet vad hon går för. Jag är stolt över vad hon gjorde i jaktstarten i Toblach, säger Johaug, som nu tillsammans med resten av åkarna tagit sig till Italien, enligt NTB.

Johaug är fortfarande i ledning i sammandraget, och stor favorit att stå som totalsegrare efter den avslutande klättringen i Val di Fiemme, Italien, på söndag.

Andersson sexa

Innan dess ska åkarna i Tour de Ski ta sig igenom en masstart på fredag och en sprint på lördag.

Närmast bakom Johaug jagar Østberg och ryskan Natalja Neprjajeva, 22 sekunder bakom. Bästa svenska är Ebba Andersson, sexa i sammandraget efter ytterligare två norskor och totalt 51 sekunder bakom Johaug.

– Jag har ett väldigt bra läge, jag har aldrig varit i ledningen halvvägs in i Tour de Ski tidigare, och något måste jag ha gjort rätt så här långt. Jag lovar att jag inte kommer att ge upp förrän jag är på toppen av slalombacken, säger Johaug.

Halfvarsson med stigande form

På herrsidan är det ryskt i toppen.

Alexander Bolsjunov och Sergej Ustiugov har imponerat stort och toppar herrarnas sammandrag. Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo jagar den ryska duon, 26 sekunder bakom Bolsjunov, men säger sig ha gett upp hoppet om totalsegern.

Det blågula hoppet står till Calle Halfvarsson som vaknat till liv under de två senaste etapperna med en fjärde- respektive femteplats vilket gör att han är tia i totalen.

Publicerad: