Torsby

"Vill jättegärna ha fler tjejer i Rally Sweden"

Av: 

TT

TT-SPORT

Rally Sweden är en mansdominerad tillställning. Bara tre kvinnliga deltagare går att uppbringa i startfältet.

– Vi kanske ska fundera på att göra något paket kring kvinnliga deltagare. Det är något vi får fundera på, säger Glenn Olsson, vd för rallyklassikern.

En av de kvinnliga deltagarna är Ida Bood från Torsby. Hon är kartläsare till Robert Blomberg i den nationella RC2-klassen.

– Jag har hittat min roll. Jag tycker det är roligt att sitta bredvid och ropa ut noter, säger hon.

Ida kom med i Torsbyklubben MK Rattens tjejsatsning. Hon tog licens som kartlösare och förare 2011. Sedan har det blivit flera rallyn som kartläsare.

– Det är jag som styr bilen lika mycket som Robert (Blomberg), även om han har sista ordet.

Ida Bood tycker det är synd att det inte är fler tjejer som deltar.

– Motorsport är på lika villkor för män och kvinnor. Det borde locka, säger hon.

"Är en kulturfråga"

Att det är så få tjejer i motorsport är ett kulturproblem, anser Glenn Olsson, vd för Rally Sweden.

– Vi skulle jättegärna vilja ha fler tjejer. Men det är en kulturfråga för motorsporten globalt. Vi borde jobba med att attrahera tjejer. På längre sikt hoppas jag det kommer att jämna ut sig som i samhället i stort.

Ida Lidebjer Granberg är kartläsare åt den enda kvinnliga föraren i årets rally, brittiskan Catie Munnings.

Munnings brukar kallas för en av brittisk motorsports mest spännande talanger. Hon vann Ladies trophy 2016 och nu tävlar hon i junior-VM med chans att vinna en fri anmälan till WRC3 2021.

Under flera år har Ida Lidebjer Granberg haft kontakt med Catie Munnings och fick erbjudandet att läsa noterna när det blev aktuellt med Rally Sweden för brittiskan. Lidebjer Granberg bor nu i Norrköping men tävlar för Asarums MK efter flera år i Blekinge.

– Många av tjejerna som kommer fram tillhör rallyfamiljer, säger hon.

Men framhåller sig själv som ett undantag.

– Det var kompisar som drog med mig. Nu har jag hållit på i 16 år.

Handlar om släkt

För Ida Bood handlar det om släkten. Hennes sambo Kristoffer Karlsson är kusin med Robert Blomberg. Han är dessutom själv rallyförare.

Trots att hon har en förarlicens har det inte blivit att hon kör själv.

– Det vore kul att köra en sprint. Det är inte långt bort, säger hon.

När Internationella bilsportförbundets (Fias) president Jean Todt mötte pressen i Torsby fick han frågor om kvinnor i rallysporten.

Som svar hänvisade han bland annat till Fias satsning "Rally Star", ett talangprogram där men dedikerar en av sex platser till en kvinnlig förare. Programmets syfte är att fostra framtida mästare.

Todt pekar också på att Fia 2010 etablerade en speciell kommission för att lyfta fram kvinnor på alla områden inom motorsporten. En ledande roll har den franska tidigare rallyföraren Michéle Mouton som vunnit fyra VM-rallyn.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Torsby