Strömberg om oron för familjen: "Jobbigt"

avTT

Publicerad:
Glenn Strömbergs familj bor i Bergamo där han själv var fotbollsproffs i Serie A-klubben Atalanta på 80- och 90-talet. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin /TT
Glenn Strömbergs familj bor i Bergamo där han själv var fotbollsproffs i Serie A-klubben Atalanta på 80- och 90-talet. Arkivbild.

Flera i Glenn Strömbergs familj befinner sig i den hårt coronadrabbade staden Bergamo.

I SVT talar den förre detta storspelaren ut om sin oro för pandemin.

– Ta det här på allvar, Sverige, säger han.

Glenn Strömberg, 60, är för tillfället separerad från flera av sina familjemedlemmar på grund av den pågående coronapandemin.

Några av hans barn och barnbarn befinner sig på Teneriffa, där familjen har hus, medan hans fru och övriga är kvar i hemstaden Bergamo i regionen Lombardiet, som drabbats mycket hårt av virusets spridning.

– Det känns såklart väldigt jobbigt. Framför allt för att jag har märkt skillnad på deras röster, deras agerande och deras sätt att må sedan jag lämnade i mitten av januari. Jag har inte kunnat komma tillbaka till Bergamo efter det, säger Strömberg i SVT:s extrainsatta helgstudio.

Han beskriver hur hans barn och barnbarn inte längre träffas, trots att de bara bor ett par hundra meter ifrån varandra, i rädsla för att smittan ska spridas ytterligare.

Fotboll ointressant

För varje dag som går rapporteras det om hundratals nya dödsfall i Italien som är det land i hela världen som drabbats hårdast av coronaviruset. Dygnet mellan torsdagen och fredagen ska 793 människor ha dött, det högsta antalet hittills, och befolkningen i Bergamo har på senare tid tvingats se en mängd lastbilar komma till staden för att frakta iväg avlidna människor.

– Det har blivit allvar där nere. Det finns folk som upplevde andra världskriget som säger att de inte har sett något liknande sedan dess, med alla militärer, fordon och avstängningar, säger Strömberg

Nu uppmanar han samtliga svenska medborgare att inte ta lättvindigt på coronaviruset.

– Min egen åsikt är: Ta det här på allvar, Sverige, för det kommer bli värre än vad vi tror, tyvärr.

Strömberg, som var firad fotbollsstjärna i Atalanta på 80- och 90-talet, påtalar även att nationalsporten fotboll är av sekundär betydelse i Italien givet läget som råder.

– Det är ingen som bryr sig om fotbollen spelas just nu, för det här är så mycket större och viktigare.

"Tusentals firade"

En stor anledning till att så många insjuknat i covid-19 i just Bergamo tros vara att stadens fotbollslag tog emot Valencia i Champions League på San Siro i Milano (Atalantas arena är under ombyggnad) inför 40 000 åskådare för drygt en månad sedan.

– Tidsmässigt stämmer det in väldigt bra. Tusentals människor firade på läktaren, bara centimeter ifrån varandra. Det var kramar och skrik, säger Francesco Le Foche, immunolog och avdelningschef på ett sjukhus i Rom, till Corriere dello Sport enligt Expressen.

Francesco Le Foche, tillägger:

– Det var en tacksam miljö för ett virus att spridas i.

Publicerad: