Matchfixlarmet: "Spelarna är i utsatt position"

Ibraheem Alsalman/TT

Publicerad 2023-08-17

"Tennis är en utsatt sport", säger Bengt Helmersson, tävlingsansvarig på Svenska tennisförbundet.

En svensk tennisspelare har stängts av i 4,5 år för matchfixning.

Bengt Helmersson, tävlingsansvarig på Svenska tennisförbundet, menar att sporten är särskilt utsatt för spelbedrägeri.

– Spelarna är i en utsatt position. Vi försöker styra bort spelbolagen, säger han.

På onsdagen meddelade Svenska tennisförbundet att en kvinnlig spelare stängs av från all idrott till och med 27 november 2026. Spelaren gjorde sig skyldig till överträdelserna under spel på den internationella ITF-touren.

Bengt Helmersson, tävlingsansvarig på Svenska tennisförbundet, menar att fallet är unikt i svensk tennis, men att det ute i världen förekommer liknande fall regelbundet.

– Tennis är en utsatt sport på grund av all betting. Så det förekommer fall till och från, men för oss är det ovanligt, säger han till TT.

”Bettar” på bollar

– Sedan finns det lägre tävlingsnivåer, som ITF där prispengarna kan vara 15 000 eller 25 000 dollar (motsvarande mellan 163 000 och 272 000 kronor). De spelar över hela världen och även i Sverige. Det är rätt lite pengar samtidigt som det finns mycket pengar från betting.

– Spelarna är i en utsatt position. Vi försöker styra bort spelbolagen så det inte går att spela på dessa matcher, men det är inte vi som sport som kan bestämma. Det finns många utländska bolag som påverkar, vi försöker däremot begränsa möjligheterna.

Bengt Helmersson tar fallet om den svenska tennisspelaren som exempel och förklarar hur det gick till:

– Det handlar om hur man spelar på en match, här kunde man ”betta” på enskilda bollar. Det gör att du som spelare blir mer utsatt. Spelaren kan vinna en match, men välja att förlora vissa bollar och samtidigt ha möjligheten att tjäna pengar, vilket så var fallet här.

”Oregelbundna spelmönster”

TT: Hur upptäcker man det?

– Man följer oregelbundna spelmönster och saker som inte ser rätt ut. Det pågår granskningar hela tiden. Det är vanligt att matcherna streamas och då kan man se det (fusket).

– Enda sättet att vara helt säker (på att fusk förekommer) är att spelaren (medvetet) förlorar bollen när hen servar själv. Spelaren kan göra dubbelfel och välja att inte sätta bollen i spel, för då riskerar man att motståndaren förlorar bollen i stället.

TT: Pågår det andra utredningar kring matchfixning?

– Nej, inga fall som är uppe. Det kan komma rapporter till oss om specifika spelare och om vi får in sådant så kommer vi titta noggrant på det och se om det kan ligga något bakom det. Vi försöker vara vaksamma i samband med våra tävlingar.