Manchester United-legendar död – led av demens

TT

Publicerad 2023-06-15

Gordon McQueen blev 70 år gammal.

Förre Manchester United- och Leedsförsvararen Gordon McQueen har avlidit, 70 år gammal. 2021 insjuknade McQueen i en demenssjukdom som enligt hans dotter orsakats av att han nickat fotbollar under sin karriär.

Att drabbas av demens efter att ha nickat har i många år diskuterats som en fara för fotbollsspelare. Andra britter som också diagnostiserats med demens efter karriären är till exempel de engelska VM-guldvinnarna från 1966 Jack Charlton och Nobby Stiles.

”Han (McQueen) vill att fotbollsspelare i dagens generation ska veta om riskerna med att regelbundet nicka en fotboll”, sade hans familj i ett uttalande 2021.

Så sent som i mars konstaterade forskare på Karolinska institutet att män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen.

McQueen hann under sin karriär göra över 200 matcher för Manchester United och den hårdföre skotske försvaren var även en stor del i Leeds ligaguld säsongen 1973–1974 och Manchester Uniteds seger av FA-cupen 1983.