Svenska stjärnorna klara för OS: "Superskönt"

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2023-11-21

34 idrottare fick klartecken att tävla i sommarspelen i Paris 2024.

Simdrottningen Sarah Sjöström och stavhoppsstjärnan Armand Duplantis är bland de första idrottarna som tagits ut till sommarens OS i Paris.

– Nu har jag varit med i OS-sammanhang i halva mitt liv, säger Sjöström.

Det meddelar Sveriges olympiska kommitté (SOK) på en presskonferens under OS-lägret i spanska Fuerteventura.

– Det känns bra. Kul att ladda för mitt femte OS. Nu har jag varit med i OS-sammanhang i halva mitt liv, säger Sarah Sjöström.

Sjöström gjorde sitt första OS redan 2008, som 14-åring i Peking.

TT: Vad blir annorlunda inför detta?

– Nu vet jag ju vad det innebär att ladda inför ett OS. Det ändras ju hela tiden och det är svårt sätta fingret på exakt vad (som skiljer). När jag var 14 var det ju helt annorlunda. Nu är jag med och bestämmer planering, träning och tävling. Det är väl den största skillnaden.

Utesluter omtalade grenen

30-åriga Sjöström, som har ett OS-guld (100 meter fjäril i Rio de Janeiro 2016) på meritlistan, vill inte sätta något tydligt guldkrav på sig själv inför Paris. Hon understryker snarare vikten av att göra jobbet på träningen.

Men tillägger:

– Står jag på startpallen i OS så kommer jag ju vilja tävla om att vinna medaljer.

Simstjärnan säger att hon endast kommer ställa upp i tre grenar i Paris: 50 meter fritt, och två lagkapper. Att, som det tidigare har spekulerats i, ställa upp i 100 meter fjäril beskriver hon som ”helt uteslutet”.

Totalt har 34 idrottare fått klartecken.

Bland övriga stjärnnamn som är OS-klara märks diskuskastaren och regerande OS-mästaren Daniel Ståhl, cykelstjärnan Jenny Rissveds – OS-guld 2016 – och beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig som nyligen tog VM-silver.

”Stressen försvinner”

– Det är ett besked som är superskönt att få så här tidigt, det är verkligen avgörande. Nu kan man lägga en planering kring vilka tävlingar man vill vara med på. Mycket av stressen försvinner, säger längdhopparen Thobias Montler.

Nya uttagningar kommer att ske efter årsskiftet, i januari och mars.

OS i Paris avgörs den 26 juli till 11 augusti 2024.