Läkarfacket: OS kan skapa ny virusvariant

TT-Reuters

Publicerad 2021-05-27

Protester mot OS i Tokyo. Arkivbild.

Ordföranden för det japanska läkarfacket, Naoto Ueyama, varnar för att OS i Tokyo kan skapa en ny virusvariant.

– Det skulle vara en stor tragedi och något som skulle kritiseras i 100 år, säger han.

Människor från över 200 länder är tänkta att anlända till Tokyo när sommar-OS drar i gång. Något som bäddar för en farlig situation, menar Naoto Ueyama.

– Alla olika mutationer av viruset som existerar på olika platser kommer att koncentreras och samlas här i Tokyo. Vi kan inte förneka möjligheten att en ny variant av viruset potentiellt kan växa fram efter OS, säger han på en presskonferens.

Vaccinationstakten i Japan är fortsatt låg och än så länge har bara omkring fem procent av befolkningen vaccinerats.

Rapporter gör gällande att Japans regering planerar att förlänga nödläget i Tokyo och andra regioner som i nuläget pågår fram till den 31 maj. Både premiärministern Yoshihide Suga och OS-organisatörerna fortsätter dock att upprepa att spelen kommer att kunna genomföras "tryggt och säkert".

Men det japanska läkarförbundet ser riskerna för en ny coronavariant.

– Om en sådan situation uppstår kan det till och med innebära att den döps efter Tokyo-OS, vilket skulle vara en stor tragedi och något som skulle kritiseras i 100 år, säger Naoto Ueyama.

Flera opinionsundersökningar har visat att en majoritet av japanerna inte vill att OS genomförs och ett antal läkarföreningar har protesterat mot att OS-planerna fortskrider.

OS i Tokyo invigs den 23 juli.