Efter JVM-kaoset: "Det är ett jäkla fokus"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2020-12-23

Coronakaos, inställda träningsmatcher och en förbundskapten som inte ens fick följa med till Kanada.

Trots extremt struliga förberedelser är det gott gry i Juniorkronorna inför premiären i JVM i ishockey på annandagen.

– I takt med allt som har hänt så har laget bara tajtats ihop mer och mer, säger assisterande förbundskapten Anders Eriksén.

Sveriges JVM-uppladdning har innehållit det mesta utom lugn och ro.

Totalt har tio personer i truppen – fyra spelare och sex ledare – testats positivt för covid-19 under förberedelserna, vilket bland annat lett till att ordinarie förbundskaptenen Tomas Montén inte ens fick följa med till Kanada.

Och det som skulle ha blivit fyra dagars karantän i Edmonton växte sedan till åtta efter att två ledare testades positivt för covid-19 vid ankomst.

– Vi har levt i så mycket ovisshet med tanke på corona och testning, och när vi har vaknat på morgonen har vi inte ens vetat hur laget kommer att se ut den dagen, säger assisterande förbundskaptenen Anders Eriksén på en digital pressträff.

Hockeyklipp på rummet

I måndags kunde dock Juniorkronorna till slut lämna sina hotellrum och göra ett första ispass på plats efter att alla testats negativt på söndagen. Och nu blickar ett förhoppningsvis coronafritt svenskt lag mot annandagens JVM-premiär mot Tjeckien, och det spritter rejält i benen, erkänner målvakten Hugo Alnefelt.

– Jag tror aldrig att jag har kollat så mycket hockeyklipp som den här tiden jag varit inlåst. Jag har varit otroligt taggad att få komma ut ur rummet och komma på is med grabbarna. Sedan är det såklart så att man inte har varit ombytt eller på is på över en vecka. Och man känner ju det i kroppen lite. Men vi har några dagar på oss att jobba upp det, säger Alnefelt.

Inställda matcher

Den förlängda karantänen har tvingat Sverige att ställa in de två tänkta träningsmatcherna på kanadensisk mark – mot Kanada och Schweiz – och nu blir det i stället rätt in i hetluften direkt. Därför blir veckans träningar extra viktiga.

– Det hade såklart varit kul att få någon träningsmatch, men så blir det inte. Och då är det bara att gilla läget. Det är bara att göra det bästa man kan på alla träningar och verkligen köra stenhårt så att man kommer in i det riktigt fort – att vi tränar med maxfart och med matchkvalitet, och förbereder oss mentalt för att vara hundra procent redo till matchen. För då är det poäng som står på spel direkt, säger Hugo Alnefelt.

Men den märkliga uppladdningen behöver inte vara enbart av ondo. Faktum är att laget känns både mer sammansvetsat och mer taggat än tidigare, säger Anders Eriksén.

– I takt med allt som har hänt så har laget bara tajtats ihop mer och mer. Det är en jäkla skön känsla när man kommer in i omklädningsrummet, för det är ett jäkla fokus där. Det klassiska uttrycket är ju ”draken lyfter i motvind”. Vi har haft lite motvind, men grabbarna är fantastiska och det känns absolut som att alla har slutit samman kring det här, säger den assisterande förbundskaptenen.