Svenske analytikern: "Fick sova några timmar"

Av:  Carl Göransson/TT

Mikael Franzén fick tänka om när Sverige fick en ny premiärmotståndare i handbolls-VM. Arkivbild.
Mikael Franzén fick tänka om när Sverige fick en ny premiärmotståndare i handbolls-VM. Arkivbild.

Premiärmotståndaren Tjeckien byttes ut mot Nordmakedonien. Och gav Sveriges videoanalytiker Mikael Franzén en rivstart på VM-vistelsen i Kairo.

– Jag fick sova några timmar i alla fall, säger han.

Handbollslandslaget hade inte varit i Egypten i många timmar innan det på tisdagskvällen började tisslas och tasslas om att premiärmotståndaren Tjeckien skulle tvingas tacka nej till VM, efter utbredd coronasmitta i truppen, och ersättas av Nordmakedonien.

Sveriges videoanalytiker Mikael Franzén, till vardags huvudtränare i Alingsås ligalag, var snabbfotad i det läget.

– När ryktena började gå så gick jag ifrån middagen och in på rummet för att ta tag i saker. Jag började klippa direkt, säger han.

– Visst brukar man ha lite längre tid att förbereda sig, men både ledare och spelare är vana vid att ta grejer på uppstuds. Jag satt uppe till två-tretiden i natt och satte ihop filmer. Sedan var det genomgång med förbundskaptenerna i morse och därefter ett första möte med spelarna där vi har visat deras anfallsspel. Senare ska vi titta på försvarsspelet.

Eftersom Nordmakedonien var första reservnation i VM satt Franzén redan på filmmaterial från lagets EM-kval i höstas. Dessutom spelade Balkanlaget mot Chile, också i Sveriges VM-grupp, i två landskamper förra veckan. Nordmakedonien vann då med fyra mål båda gångerna, trots att stjärnorna Kiril Lazarov och Stojance Stoilov vilades.

TT: Är Nordmakedonien bättre än Tjeckien?

– Ja, på så sätt att Lazarov och Stoilov är jättebra. De har lite mer spets än vad Tjeckien har.

Lazarovs 92 mål i VM 2009 är ett rekord som fortfarande står sig. Nu har storskytten, som hör hemma i franska Nantes, hunnit fylla 40 år.

– Han är ju inte lika bra längre givetvis och orkar inte lika länge. Men det han har tappat i fysik har han väl vunnit i rutin, säger Franzén, som förhoppningsvis kommer sova desto skönare natten före torsdagens premiär:

– Det känns som att vi faktiskt har ganska bra koll på dem.

Publisert: