Tenniskarantänen – ett "fängelse med wifi"

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-01-19

Världsettan Novak Djokovic får tillbringa karantänstiden i Adelaide, där han har balkong till sitt hotellrum.

Australian Opens ledning försöker nu lugna tennisstjärnorna som tvingas sitta i två veckors karantän inför grand slam-turneringen.

Samtidigt kommer besked om att två spelare har testat positivt för covid-19.

Mer än 1 000 personer, spelare och ledare, flög i förra veckan till Australien för att påbörja två veckors karantän inför årets första grand slam-turnering som startar den 8 februari.

Totalt har det lämnats sju positiva coronatest, besked om tre positiva prover kom under tisdagen.

Ett 70-tal spelare som flugit tillsammans med någon smittad, bland dem svenske Elias Ymer, har tvingats till hård karantän vilket innebär att de inte får gå utanför sina hotellrum under två veckors tid. Resten får lämna hotellet för att träna fem timmar om dagen.

"Som fängelse med wifi"

Arrangören har fått många klagomål från spelare i karantän. Spanjoren Roberto Bautista Agut kallar det för ett fängelse med wifi. Och världsettan Novak Djokovic vill få möjlighet att avtjäna karantänsperioden i privata hem med tennisbana i stället för på hotellrum.

I en videokonferens med 500 spelare klargjorde turneringschefen Craig Tiley att inga undantag görs från reglerna.

– Majoriteten har varit fantastisk och stöttande. De vet att det här är vad de måste bidra med för att sedan få privilegiet att tävla om 80 miljoner dollar i prispengar, säger Tiley.

Omräknat till svenska kronor är den totala prissumman 516 miljoner kronor.

Azarenkas öppna brev

Tiley medgav dock att det är en nackdel för de 72 spelarna i hård karantän jämfört med de andra som får träna tennis fem timmar om dagen.

– Ja, det är inte helt rättvist när det gäller förberedelserna men vi gör vad vi kan för att utjämna orättvisorna.

Den 13-rankade belarusiskan Victoria Azarenka har i ett öppet brev skrivit att spelarna måste acceptera och stödja de lokala hälsoreglerna.

"Jag förstår all frustration och känslan av orättvisa. Men ibland händer saker och vi måste acceptera, anpassa oss och fortsätta framåt!", skriver hon.

Några av de största stjärnorna, som Djokovic, Serena Williams, Naomi Osaka och Rafael Nadal har fått möjlighet att bo i Adelaide där de kunnat få hotellrum med balkong.