Nyman hyllas – då blir han generad

Av:  Henrik Skiöld/TT

Norrköpings tvåmålsskytt Christoffer Nyman.
Norrköpings tvåmålsskytt Christoffer Nyman.

Motståndaren Johan Larsson kallar honom för en ”jobbig jävel”.

Jonathan Levi vill att det reses en staty över honom och Linus Wahlqvist ser honom som allsvenskans bästa ”nia”.

Berömmet bli för mycket för Christoffer Nyman, 29.

– Nu känner jag att det räcker. Jag blir obekväm, jag gillar inte att prata om mig själv, säger han.

Det är inte bara ansträngningen efter 97 minuters High Chaparall-fotboll, som Norrköpings tränare Rikard Norling kallade det, som får Nymans kinder att blossa röda.

Han blir helt klart generad när han får höra vad både motståndare och medspelare säger om honom, speciellt efter de två nickmålen som räddade 2–2 åt Norrköping hemma mot Elfsborg.

”Kan aldrig slappna av”

Johan Larsson:

– Det är en duktig spelare. Han är hård. Förut var han vindsnabb också. Han är en jobbig jävel. Det är som vår (Per) Frick. Han jobbar alltid klart situationerna. Du kan aldrig känna att du kan slappna av med bollen, han är alltid där. Det är en fin spelare.

– Johan är en fin kille. Annars vet jag inte vad jag ska svara på det, säger Nyman.

Linus Wahlqvist ser Nyman som seriens främste centrale anfallare.

– Linus är snäll. Det finns många duktiga spelare i den positionen. Det är skönt som anfallare att kunna bidra med mål. Det ger mig självförtroende och bra för laget att vi kommer tillbaka, säger Nyman.

Helt klart kan det slås fast att IFK Norrköping lever högt på Nyman, hans hårda arbete och målfarlighet (fem mål på tio matcher).

Förfinat positionsspelet

Med åren har han förfinat sitt positionsspel, konsten att söka sig till rätt ytor. Båda målen mot Elfsborg var exempel på det.

– Jag kanske inte är så involverad i speluppbyggnaden längre, för min del är det att hitta rätt positioner. Det är också de ytorna vi söker. Det är något jag utvecklat sedan jag kom hem från Tyskland (Eintracht Braunschweig 2016–2018), säger Nyman som snart ska inleda förhandlingar om ett förlängt kontrakt.

Trots Nymans prestationer och status i allsvenskan är IFK Norrköping inte bättre än nia inför det månadslånga sommaruppehållet. Klart under klubbens ambitionsnivå.

– Vi är på uppåtgående, men det har varit blandat under våren. Bra prestationer, sämre resultat och bra resultat men sämre prestationer. Vi måste bli mer stabila och bättre under längre perioder i matcherna.

Rikard Norling har lovat förstärkningar under transferfönstret.

– Vi får se vad som händer. Det brukar vara några in och några ut. Med den trupp vi har tycker jag att vi är starka och jag vet att det finns en nivå till, säger Christoffer Nyman.

Publisert: