van der Poel tänker flytta – trots hyllningarna

Jonas Dagson/TT

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-03-26

Nils van der Poel hyllades på Drottningtorget i Trollhättan på lördagen. Tusentals hade samlats för att fira sin hjälte. Som samtidigt talar om att lämna stan.

– Det är dags flytta hemifrån när man är 26, säger han efter festen.

Tusentals hade samlats för att fira Trollhättans första olympiska guldmedaljör. Solen gassade och lukten av churros från en foodtruck spreds sig över folkmassan i vårsolen.

– Det är lite overkligt, konstaterade van der Poel när han såg ut över folkhavet.

Trollhätteborna har tagit van der Poel till sina hjärtan. När han åkte 10 000 meter i Peking stod staden stilla. Och många hade gjort van der Poels seger till sin.

Passerade revy

Hyllningarna passerade revy på scenen. Kommunen presenterade planerna på en staty vid ishallen, skolklasser hade skrivit brev, skridskoklubben bjöd på en tavla. Allt skedde under ledning av höjdhopparlegenden Stefan Holm.

Nils van der Poel förklarade att det är svårt att ta in att han väckt sån uppståndelse i sin hemstad.

– Det är som man är en del av en show, som att spela i ett skådespel, förklarade han från podiet.

Många hade kommit för att visa honom sin uppskattning. En var åttaåriga Carl Baatz Nagel och hans pappa Jonas som åkt ner från Strömstad. Carl har börjat åka skridsko.

– Jag började med att åka konståkning men att dansa på skridskor är faktiskt inte min grej. Min grej är att vara snabb, säger Carl som under hyllningen fick gå upp på scenen och träffa sin idol.

Trollhättan hemma

van der Poel har meddelat att han lägger ner sin elitsatsning. Men nu talar han också om att det är dags att lämna Trollhättan.

– Trollhättan är alltid hemma, förklarade han till publikens jubel.

Men efteråt berättar han för TT att han funderar på att dra vidare.

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Det kan bli Örebro, Åre eller Stockholm. Det beror lite på vilka dörrar som öppnar sig, säger han.

Och att han lagt ner sin elitsatsning på skridsko innebär inte att han slutat med idrott.

– Just nu tränar jag inget för att försöka läka ut min skada. Lyckas inte det blir det operation, säger han.

Flera ultralopp

Men när han kan börja springa igen finns det redan planer.

– Det finns flera ultralopp jag tänker springa. Vilka det blir återstår att se. Men jag är en idrottsperson så jag kommer alltid att idrotta, säger han.

Flaggorna viftade, konfettin flög i luften och Trollhätteborna visade att de kommit att uppskatta sin olympiske mästare. På podiet avslutade Glenn Svedberg som representant för van der Poels sponsorer.

Han gav van der Poel en hälsning hämtad från IKEA-grundaren Ingvar Kamprad.

– Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid.