Bara nio forwards – tuff premiär för Tre Kronor

Av:  Göran Sundberg/TT

Max Friberg. Arkivbild.
Max Friberg. Arkivbild.

I väntan på fler spelare får Tre Kronors anfallare slita extra hårt i VM-premiären.

Bara nio forwards väntas vara ombytta mot Österrike.

– Vi är vältränade nog att köra, säger Frölundas Max Friberg.

Två målvakter, sex backar och nio forwards är hittills anmälda i den svenska VM-truppen.

I väntan på eventuell förstärkning från SM-finallagen Färjestad och Luleå och spelare från NHL-slutspelet planerar förbundskapten Johan Garpenlöv att bara spela med tre kedjor i VM-premiären.

– Det är inte optimalt. Jag hade gärna haft en annan situation, men nu måste vi försöka spela på det här och göra det bästa av det, säger förbundskaptenen.

”Finns att kräma ur”

Frölundas forward Max Friberg tror att det ska funka med en decimerad forwardsuppsättning mot premiärmotståndaren Österrike som fick en friplats till VM-turneringen då Ryssland och Belarus kastades ut på grund av kriget i Ukraina.

– Blir det nio forwards så är vi vältränade nog att köra. Jämför man med SHL så är det tre powerbreak här per period så det finns tid att andas, säger han.

Friberg var en av dem som också var med i OS, men känner sig inte sliten efter en lång säsong.

– Jag tror det finns att kräma ur, speciellt när man får chansen att spela VM för Sverige. Då finns det energi så det räcker och blir över. Det är en chans att få vara med om något riktigt skoj, säger han.

Mardrömsstart i fjol

Friberg var också med i fjol då VM slutade i fiasko och missat slutspel efter en mardrömsstart på turneringen med förluster mot Danmark och Belarus.

Precis som Österrike, på pappret svagare lag som Sverige ska slå.

TT: Vad är lärdomen från i fjol?

– Det går inte att smygstarta sig in i turneringen. Det gäller att vara redo från första nedsläpp. Det här med bra och mindre bra nationer har också nästan suddats ut de senaste fyra-fem åren. Alla lag som kommer hit är bra, säger Friberg.

Publisert: