Vann Lidingöloppet efter osannolik comeback

Av:  TT

Samuel Russom Hässelby SK vinner Lidingöloppet.
Samuel Russom Hässelby SK vinner Lidingöloppet.

Fjolårets segrare på korta distansen i Lidingöloppet, Samuel Russom, vann i år klassikern över 30 kilometer. Detta efter en osannolik comeback.

– Det var ett väldigt tufft lopp, säger segraren.

Kenyanskan Sylvia Medugu, som vann 2019 på rekordtid, vann damklassen ohotad med 2.49 minuters marginal. Men inte till Hällelöparen Samrawit Mengsteab som legat tvåa i stort sett hela loppet, utan till Hässelbys Linnéa Sennström. Mengsteab tog helt slut efter Abborrbacken och Sennström, som tagit in mer än 1.30 minuter, sprang förbi. Mengsteab höll undan och blev trea, 21 sekunder efter Sennström.

Halvvägs i herrklassen såg det ut att bli samma tätduo som i fjolårets 15-kilometerslopp, men sedan släppte eritreanerna Samuel Russom och Samuel Tsegay. I stället drog ugandierna Oscar Kibet och Oscar Niyonzima ifrån. Duon, de enda internationella löpare som kommit inresande till Sverige, hade mer än 20 sekunder till godo på Russom vid den beryktade Abborrbacken.

Vann med marginal

Men med 3,4 kilometer kvar kom Russom som skjuten ur en kanon och drog ifrån ugandierna. Hässelbylöparen gick i mål på 1.36.56, 1.24 före Kibet och 1.45 före Niyonzima. Tsegay, som tävlar för Hälle, slutade fyra.

Russom, som gjorde debut i 30-kilometersloppet, säger i segerintervjun att det var ett tufft lopp, att han försökte att komma ikapp tätduon och att det kändes skönt att gå om dem.

Fick springa själv

David Nilsson blev bäste svensk på femte plats, drygt tre minuter efter segraren. Långlöparen Nilsson missade OS efter att i våras drabbats av malaria.

– Jag har fortfarande inte haft en normal träningsvecka ännu. Och att springa själv i 22 kilometer passar inte mig mentalt, jag blev inte tillräckligt tänd. Att jag ändå gjorde min näst bästa tid tar jag med mig, säger han i Lindingöloppets tv-sändning.

Tävlingarna i Lidingöloppet avgörs i år utspritt över drygt en vecka. Den klassiska tremilen på lördagen avgjordes med både publik- och deltagarbegränsningar.

Publisert: