Sundling tvåa i Trondheim: "Betyder mycket"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonna Sundling blev tvåa i Trondheim.
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Jonna Sundling blev tvåa i Trondheim.

Skidorna var perfekta. Då fick Sverige sin första pallplats i Ski Tour.

Jonna Sundling blev tvåa i sprinten i Trondheim, bakom norskan Maiken Caspersen Falla.

– Det är väldigt bra för mitt självförtroende. För när skidorna inte går bra så kan man börja tvivla på sig själv, säger Sundling.

I Trondheim bröts till slut den norska förbannelsen. I alla fall delvis. Efter fyra etapper där norskor lagt beslag på alla pallplatser klev Jonna Sundling in som tvåa och schweiziskan Nadine Fähndrich blev trea, i lördagens sprint.

Det blev dock ännu en norsk seger, genom Maiken Caspersen Falla.

– Ja, det blev ju det. Men en svensk pallplats i alla fall. Jag var väldigt revanschsugen och det här är min andra pallplats i klassisk stil, så det betyder väldigt mycket för mig, säger Jonna Sundling.

Glad men arg

Hon hade ett fint slagläge för att ta hem finalen. In i stadion låg hon i rygg på Falla, men en inte helt lyckad kurva före upploppet ställde till det.

– Jag är jätteglad. Samtidigt är jag lite arg över att jag inte riktigt kunde ta den sista kurvan bra för att få med mig farten. Jag tänkte att jag skulle ta innern, men jag fick inte med mig farten riktigt, det var ganska mycket modd där. Och sedan hann jag liksom inte om henne, säger Sundling.

De senaste dagarnas vallakritik var som bortblåst. De svenska åkarna var så övertydliga i sina hyllningar till vallateamet att man undrade om de inte hade snackat ihop sig på förhand.

– Det var jättekul, vallarna gjorde ett oerhört bra jobb i dag. Jag är väldigt glad för deras skull, att de också kan få till det. De gör alltid ett bra jobb, men att de också lyckas, det var väldigt kul, säger Jonna Sundling.

– Jag börjar bli lite less på den här diskussionen kring valla. Det är lite jobbigt att älta det hela tiden.

Nära första pallplatsen

Tidigare har hon berättat att dåliga skidor förstört för henne under flera tävlingar i vinter. Därför var andraplatsen i Trondheim viktig för tron på den egna förmågan.

– Det är väldigt bra för mitt självförtroende. För när skidorna inte går bra så kan man börja tvivla på sig själv. Man tänker ”det kanske inte var skidorna”. Det är lite jobbigt.

Anna Dyvik nådde också final, men får vänta på sin första individuella pallplats i världscupen. Hon blev fyra.

– Det var riktigt nära. Det är lite surt, men om jag tänker lite större så är jag sjukt nöjd. Det här var långt ifrån förra säsongen, så det var jättekul, säger Dyvik.

Sprintcupledaren Linn Svahn och Emma Ribom slogs båda ut i semifinal, liksom totalledaren Therese Johaug. Norskan är ändå i överlägsen ledning i touren inför söndagens avslutande jaktstart.

Publicerad: