Storklubbens återkomst: "Helt underbart"

Bella Franzén/TT

Publicerad 2020-06-25

Hanna Marklund efter segern i Uefa Women's Cup (nuvarande Champions League) 2014. Umeå slog Frankfurt med 5-0. Arkivbild.

Under 00-talet var Umeå IK en gigant i fotbollsvärlden.

Nu är klubben tillbaka i damallsvenskan, med en ny generation av spelare som inspirerats av guldåren med Marta, Hanna Ljungberg, Malin Moström och Hanna Marklund.

– Marta fick mig att tro att det fanns mer, säger Sanna Kullberg inför premiären av damallsvenskan.

Den 29 oktober 2000 fick Umeå för första gången lyfta SM-bucklan och fira guld. Det var starten på en era som förändrade damfotbollen.

I guldlaget fanns då 23-åriga Hanna Marklund.

– Det är helt fantastiskt när man tänker tillbaka. Det var en så rolig resa. Det gick snabbt på många sätt. Vi var många unga och nya. Vi överträffade förväntningarna, säger Marklund.

Under sina fem säsonger i Umeå hann hon med att vinna tre SM-guld och två Champions League-titlar (på den tiden hette turneringen Uefa Women's Cup). Men det är just det där första SM-guldet 2000 som hon lyfter fram som ett av de bästa minnena från den tiden.

– Första SM-guldet är jättespeciellt och det är nog just för att vi överträffade förväntningarna. Åren efter fanns förväntningarna där. Det är en skönare känsla när man nästan inte trodde att det var möjligt. Den känslan var helt fantastisk. Första Champions League-guldet är också speciellt.

Fick börja om

Umeå vann totalt 13 titlar mellan 2000 och 2008 – sju SM-guld, fyra cuptitlar och två Champions League. Samtidigt var många av spelarna stora stjärnor i sina landslag. Något som gjorde att de blev idoler och förebilder för många unga, både killar och tjejer.

– Det där tror jag man har lite svårt att förstå. Det har man förstått mer i efterhand, säger Hanna Marklund:

– Jag vet att jag hade en upplevelse när vi var ute på lite skolor i Umeå under den här perioden. Man såg när barnen var ute och spelade på rasterna – det var det inte herrlandslagsspelare som de var, utan det var Hanna Ljungberg och Malin Moström. Det var så himla roligt att det verkligen blev den påverkan.

2016 åkte Umeå ur damallsvenskan. En trasslig ekonomi ordnades upp, truppen byttes i princip ut helt och ett nytt tränarteam tog över.

"Det kom tårar"

Den 12 oktober i fjol var man tillbaka. 26-åriga Sanna Kullberg var en av målskyttarna när avancemanget säkrades genom 2–0 mot Uppsala.

– Det var en stor dag, det var mycket anspänning innan och mycket nervositet. Att jag själv fick bidra med ett mål var helt fantastiskt. Jag var så glad att det kom tårar, säger Sanna Kullberg.

Kullberg förlängde sitt kontrakt med ytterligare två år efter den starka fjolårssäsongen.

– Vi var väldigt sammansvetsade. Vi hade väldigt starka spelare på alla positioner och vi hade även en väldigt stark bänk, det blev inget kvalitetstapp när vi gjorde byten. Alla levererade på en hög nivå.

Som född och uppvuxen i staden minns hon väl de där gyllene åren på 00-talet.

– Jag var på alla matcher och hejade. De var verkligen mina förebilder när jag växte upp. Det gör ju såklart att man får en extra känsla för klubben. Jag minns att de hade tävlingar för skolorna om vilken klass som kunde komma på bästa hejarramsan, min klass vann det priset.

"Skakade om hela planen"

Hon minns också hur det var när en då 18-årig Marta, den brasilianska världsstjärnan, kom till Umeå.

– Det var en underbar tid för fotbollsälskare. Hon kom in och skakade om hela planen och gjorde det som inte många kunde. Hon var så snabb, teknisk, stark och målsäker. Det var otroligt inspirerande för mig. Hon var verkligen en spelare som fick en att tro på att det fanns mer att hämta från ens fotbollsförmågor.

TT: Nu kanske det är du som blir en förebild?…

– Ja, man får hoppas på det. Kanske finns det någon som kan se upp till en framöver.

Hanna Marklund, i dag expertkommentator hos TV4/C More, gläds åt de nya framgångarna liksom åt att damallsvenskan får ytterligare ett Norrlandslag. Men inför lördagens premiär mot Piteå ska man ändå inte ha för stora förhoppningar på säsongen, säger hon.

– Jag tror att de kommer att vara i botten. De är nykomlingar och det är inget konstigt med det. Man har ändå gjort en bra resa och byggt upp från grunden med spelare nerifrån. Det finns jättemycket bra att bygga vidare på. Det kommer att vara några få poäng som avgör om de kommer att klara det. Jag hoppas att de klarar sig kvar, säger Marklund.

Sanna Kullberg är ödmjuk inför uppgiften.

– Vi är ju nykomlingar och därför har vi tyckt att det är viktigt att fokusera på en match i taget. Vi går in med allt vi har i varje match och gör så gott vi kan. Mentaliteten är att vinna varje match. Umeå har en jättefin historia och den kommer alltid vara en storhetstid. Det är klart att man har det i åtanke när man representerar klubben och att man har en målsättning att man ska kunna nå dit.

Följ ämnen i artikeln