TT-Sport

Inte rätt ta avgift för skidspår

TT-SPORT

Stockholm. Miljöminister Andreas Carlgren backar upp motståndarna till avgift i delar av Vasaloppsspåret.

Gällande rätt ger inte stöd för sådana avgifter, säger han.

Det är Kristdemokraten Lennart Sacrédeus som ställt en fråga till Carlgren med anledning av Mora kommuns beslut i fjol att ta ut en avgift av de skidåkare som via skidstadion Hemus vill ta sig till de preparerade skidspår som används för Vasaloppet.

Svaret från miljöministern ger stöd till motståndarna, som hävdar att Mora kommun inte har rätt till att ta ut en avgift.

I sitt svar till Sacrédeus skriver Carlgren att "det i gällande rätt inte finns stöd för avgiftsbeläggning för tillträde till allemansrättsligt tillgänglig mark och då inte heller till våra naturreservat".

Han konstaterar att det i och för sig inte utesluter rätten för markägare att ta ut en avgift för användning av anläggningar som markägaren bekostat. Men: "Enbart förekomst av preparerade leder och skidspår har inte ansetts kunna jämställas med sådan anläggning", skriver Carlgren.

Mora kommun är därtill inte ägare av marken, som ägs privat. Sedan 1994 är hela Vasaloppsområdet klassat som naturreservat.

Lennart Sacrédeus välkomnar miljöministerns besked.

– Dagens svar från miljöministern borde vidare kunna vara en god vägledning för länsrätten i dess behandling av det överklagande fullmäktigebeslutet, säger han.

I måndags beslutade Moras tekniska nämnd att slopa avgifterna under årets säsong.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport