Krav att Fifautredning offentliggörs

Publicerad:
Uppdaterad:

München. Efter utredningsröran i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) kom på fredagen krav inifrån Fifa på att hela utredningen om eventuella mutbrott görs offentlig.

Internationella fotbollsförbundets (Fifas) etiske domare Hans-Joachim Eckert uttryckte på fredagen förvåning över den kritik som utredningsledaren Michael Garcia levererade efter att rapporten om påstådda mutor och korruption i Fifa inför valet av VM-värdar för 2018 och 2022 presenterades på torsdagen.

Den amerikanske advokaten Michael Garcia lade efter ett års arbete, 75 vittnesintervjuer och en genomgång av 200 000 sidors dokumentation fram sin rapport på 350 sidor till Fifas etikkommitté. Dess slutsats var att det inte är aktuellt att frånta Qatar och Ryssland mästerskapen. Den slutgiltiga rapporten som Hans-Joachim Eckert, Fifas högste juridiske ansvarige, lade fram hade bantats till 42 sidor.

Garcia meddelade att han skulle överklaga beslutet och att slutrapporten innehöll ofullständigt material samt felaktiga fakta och slutsatser.

Eckert bekräftade att Garcia inte fått någon kopia av slutdokumentet innan det offentliggjordes.

– Det kan vara ett missförstånd trots allt, sade han.

Men på fredagen kom ett gemensamt krav från ordförandena i Concacaf, Nord- och Mellanamerikas kontinentalförbund, Jeffrey Webb, och Sunil Galati, ordförande i USA:s fotbollsförbund, att hela den ursprungliga utredningen ska bli offentlig.

TT-Reuters

Publicerad: