TT-Sport

Küngen av Beaver Creek

TT-SPORT

Alpint. I december misslyckades han två gånger om i VM-backen. Men när det gällde som mest var Patrick Küng oslagbar.

Schweizaren lämnade allt bakom sig och flög fram till VM-guldet i störtlopp.

Österrikarna floppade, det starka franska laget räckte inte till och norrmannen Kjetil Jansrud var nästan en sekund efter.

I stället blev VM-störtloppet i Beaver Creek en kamp mellan Schweiz och USA. Allra snabbast: schweizaren Patrick Küng, som vann tävlingen 24 hundradelar före amerikanen Travis Ganong och 31 före sin landsman Beat Feuz. På fjärdeplats var det sedan amerikanskt igen genom Steven Nyman.

Det var inte bara Schweiz första VM-guld i störtlopp sedan 1997. Det var också en stor revansch för Patrick Küng efter alla motgångar.

Skadorna kunde ha satt stopp för karriären för länge sedan. Först ett benbrott och sedan en svår knäskada gjorde att schweizaren, 31, fick vänta länge på sitt genombrott.

"Nästan för snabbt"

Han vann sin första, av hittills två, världscupsegrar i Beaver Creek i just december 2013. Återkomsten till Colorado i december i fjol gick dock åt skogen. Küng lyckades inte ta sig i mål i varken super-G:n som han vann året innan eller i störtloppet, som var ett viktigt genrep inför VM.

Men i VM kom revanschen.

– Det är så svårt på herrsidan just nu, det är många som åker så snabbt. Så man behöver lite tur också, säger schweizaren.

– Men mina skidor var så snabba, nästan för snabba för mig ibland. Vi schweizare har haft det lite tufft de senaste åren. Desto skönare att stå högst upp i dag.

Nattsvart i Österrike

För förhandsfavoriten Kjetil Jansrud, som dominerat fartgrenarna i vinter, stämde ingenting. Norrmannen, som haft problem med vänstra axeln efter super-G:n, blev inte bättre än 15:e, slagen av bland andra landsmannen Aksel Lund Svindal på sjätte plats.

– Känslan var mycket bättre än på träningen i går. Det är svårt att sätta fingret på var jag tappade så mycket, säger Jansrud.

– Det var ett bra åk, så jag var överraskad när jag kom i mål.

Störtloppet blev en stor dag för Schweiz och USA, med fyra respektive tre åkare bland de elva bästa. Men lita på att det blir nattsvarta rubriker i Österrike, trots att alpnationen redan tagit två guld och ett silver i Beaver Creek.

I herrarnas störtlopp blev bäste österrikare Matthias Mayer tolva. Slagen av samtliga schweizare - och Österrikes sämsta VM-resultat i grenen hittills genom tiderna.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport