Keene lyfte Halmstad till kvalplats

Publicerad 2015-07-11

Fotboll. I våras var slutminuterna emot Halmstad i allsvenskan. Nu är det tvärtom. Efter 1-0 mot Kalmar är HBK uppe på kvalplats.

– Extremt viktig seger. Tre tunga poäng, säger målnickaren James Keene.

I maj gjorde James Keene mål mot både Djurgården och IFK Göteborg - mål som såg ut att vara poängräddande, men båda gångerna förlorade Halmstad på tilläggstid.

På lördagen hade matchklockan passerat 95 minuter när Kalmar slog en farlig hörna. Förre Halmstadanfallaren Marcus Antonsson nickade vasst, men HBK:s mittfältskämpe King Gyan räddade på mållinjen.

Samtidigt i Malmö gjorde Agon Mehmeti 2-2 mot Örebro i femte tilläggsminuten.

Summan av de två händelserna blev att Halmstad klättrade förbi ÖSK upp på kvalplats.

– Extremt viktigt att vi fick de andra resultaten med oss också, säger James Keene.

Eftersom Åtvidaberg också tappade till oavgjort mot Gefle har Halmstad nu sex poängs försprång till jumbolaget.

Impad av sig själv

Och för första gången i Halmstad fick James Keene bli segerskytt. Hans tredje mål för säsongen gav tre poäng.

Men egentligen var det en typisk 0-0-match på Örjans Vall. Det var två lag som satte säkerheten främst. Ambitionen att inte släppa in mål gjorde att anfallsspelet var trögt och idéfattigt.

I 62:a minuten kom ett fint hemmaanfall som ett undantag medan Kalmars mittback Markus Thorbjörnsson plåstrades om utanför planen. Jesper Westerbergs slog ett svepande inlägg som James Keene kastade sig framåt på och nickade med lågt huvud. Bollen studsade i mål intill Lars Cramers vänstra stolpe.

– Ett väldigt bra inlägg. Men det var ingen lätt nick. Jag såg målet på tv nu efteråt och blev faktiskt lite imponerad av mig själv, säger Keene och ler.

Svagt bortalag

Först när Kalmar hamnade i underläge vågade laget ösa på framåt. Några gånger var kvitteringen nära, men Stojan Lukic i HBK-målet gjorde ett par fina räddningar. Och King rensade alltså på mållinjen i slutsekunderna.

Halmstad har hittat en viss stabilitet. Detta var fjärde i rad utan förlust - och på dessa matcher har HBK inte släppt in ett enda spelmål, bara ett på frispark.

– Det där lär jag prata om på matchgenomgången. Det är lite bra, det, säger Halmstads tränare Janne Jönsson.

Kalmar har bara tagit fyra poäng på sina sju matcher utanför Guldfågeln Arena.

– Det är inte tillräckligt bra, säger tränaren Peter Swärdh. Bortaspelet är något vi behöver utveckla och arbeta med.

TT