Svenska drömmen: Fyra poäng

TT-SPORT

Handboll. Sverige föll mot Slovenien i handbolls-EM, men blir det seger mot Serbien kan hemmanationen fortfarande ta sig vidare med maximala fyra poäng.

– Det öppnar en jättestor chans för att ta sig till semifinal, säger Isabelle Gulldén.

För att drömscenariot där Sverige får packa med sig fyra poäng till mellanrundan i Göteborg ska bli verklighet så behövs lite tur. Efter förlusten med 23-25 mot Slovenien är Sverige beroende av att Spanien, som inte imponerat hittills, besegrar slovenskorna med mer än fyra mål i den avslutande gruppspelsmatchen. Samtidigt som Sverige vinner över Serbien, förstås.

Hamnar två eller fler lag på lika många poäng avgörs placeringarna via de inbördes mötena. Eftersom att Sverige vann mot Spanien med sex mål och förlorade mot Slovenien med två kan man inte åka ut om alla tre lagen hamnar på två poäng, tack vare bättre målskillnad.

Poäng behövs

– Spanien är ett bra lag. Nu har de inte fått till det här än, men det skulle inte förvåna mig om de går och vinner nästa match. Vi får hoppas på det, den matchen kan vi inte göra så mycket åt, säger Gulldén.

– Går vi vidare med fyra poäng då öppnar det en jättestor chans att ta sig till semifinal.

Den svenska stjärnan har rätt. På EM 2010 när Sverige tog silver hade man med sig fyra poäng in i mellanrundan. 2014 när det blev brons hade man bara tre poäng med sig, men tog sig sedan till semifinal tack vare en bragdartad match mot Frankrike.

Om Slovenien slår Spanien på torsdagskvällen kan Sverige inte få med sig mer än två poäng, även om man slår Serbien. Blir det förlust mot Serbien kan det också bli noll.

– Två poäng, då har man knappt råd att förlora en match om man vill till semi. Noll, då ser det inte så bra ut. Serbien - det är all in i den matchen. Övriga resultat kan vi inte göra så mycket åt, säger Gulldén.

"Riktig fajt"

I nästa runda slås Sveriges grupp ihop med grupp B, vilket troligtvis innebär Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

– I EM har man på något sätt alltid en extra chans. Men det är en tuff grupp vi korsar med. Det är lag vi kan vinna mot men det är även lag som är väldigt bra, säger Gulldén.

De svenska spelarna tänker inte låta sig knäckas av förlusten mot Slovenien.

– Det är klart att man är lite bitter, men vi kommer att köra på. Vi får en ny chans och den ska vi ta, säger Sabina Jacobsen.

– Det kommer bli en riktig fajt mot Serbien. De kommer göra allt för att vinna den matchen också, men det kommer vi också göra. Det är vår hemmaplan och det är nu vi ska visa att vi är starka. Vi går in för att vinna, inget annat.

TT