Stjärnduo missar JVM-uppladdning

TT-SPORT

Ishockey. AHL-stjärnorna Alexander Nylander och Oliver Kylington missar en stor del av Sveriges uppladdning inför junior-VM. Duon kommer i bästa fall att kunna spela i genrepet mot Ryssland dagen före julafton.

– Det är som det är. Det viktigaste är att de kommer och kan vara med, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

Juniorlandslaget samlades på onsdagen inför sitt JVM-äventyr och flyger till Kanada på torsdagen.

Där ska laget träna och spela två matcher inför JVM som för Sveriges del startar i Montreal på annandag jul.

Men två av de största profilerna missar nästan hela uppladdningen. Forwardsstjärnan Alexander Nylander, poängbäste svensk i fjolårets JVM med 9 poäng (4 mål+5 assist), släpps av sin NHL-klubb Buffalo efter farmarlaget Rochesters match den 20 december och backen Oliver Kylington släpps av Calgary efter Stocktons match dagen efter.

Stor trupp

Det innebär att duon missar träningsmatchen mot Slovakien natten till den 20 december.

– Man vill alltid ha alla spelare tillgängliga, men vi åker med för många spelare till Kanada och kan ändå inte spela med alla. Nu blir det naturligt att de missar den första och så kommer de in och så får några andra vila den andra matchen, säger Montén.

Båda två har fått grönt ljus att åka till JVM så länge de inte kallas upp till sina NHL-lag, där de inte spelat hittills under säsongen.

– Det är två spelare som har ganska mycket erfarenhet av att spela i Nordamerika. Båda är kreativa och skickliga och förhoppningen är att de ska höja högstanivån hos oss, säger Montén.

Släpps tidigare

Juniorkronorna har ytterligare tre Nordamerikabaserade spelare i truppen - backen Jacob Moverare och forwardsduon Filip Ahl och John Dahlström - och de ansluter från sina juniorlag när Sverige tar mark i Kanada.

Sverige har tre målvakter, åtta backar och 15 forwards i nuvarande trupp och den ska bantas med en back och två forwards till JVM-premiären.

Juniorkronorna jagar medalj för första gången sedan 2013, silver på hemmaplan i Malmö, efter att ha blivit fyra de två senaste åren.

TT