Visselblåsaren: "Förstör tron på idrotten"

TT-SPORT

Dopning. Visselblåsaren Vitalij Stepanov tycker att Ryssland måste erkänna sina misstag i dopningshärvan.

– Den korruption som förekommer i Ryssland förstör den tro som unga ryska idrottare och deras föräldrar har på en ren, rättvis idrott, säger han.

Stepanov var med och banade väg för avslöjandena om den utbredda ryska dopningen genom att släppa uppgifter till journalister.

Nu kommenterar han de nya uppgifterna som framkommer i McLaren-rapporten.

– Erkänn era egna misstag, ta straffet, lär från det och gå vidare. Det finns rena och ärliga idrottare och de tränar hårt. De följer tävlingsregler, och förväntar sig att idrottens organisationer upprätthåller dessa regler, får bort fusket och inte är blinda, säger Stepanov.

Under ett drygt års tid har den kanadensiske professorn Richard McLaren och hans medarbetare utrett misstankarna om rysk idrottsdopning och kan bekräfta en mörkning som går tillbaka åtminstone till 2011 och som fortsatte efter OS i Sotji. I rapporten, beställd av Wada, framgår en mängd detaljer kring hur Ryssland har manipulerat dopningstester.

De nya uppgifterna om den utbredda ryska dopningen väcker starka reaktioner i idrottsvärlden.

– Det är alarmerande läsning, att 1 000 ryska idrottare - som tävlat i sommar- och vinter OS och i Paralympics - har kunnat identifieras som inblandade i, eller dragit nytta av, manipulationer för att dölja positiva dopningstest, säger antidopningsbyrån Wadas ordförande Craig Reedie.

TT-Reuters