Spännande sommar väntar Forsberg

Publicerad 2017-06-06

Fotboll. Zlatan Ibrahimovics långa skugga faller inte längre över tio andra landslagsspelare.

Det är på gott och ont.

Kring Emil Forsberg råder inga tvivel. 25-åringens betydelse för laget och hans stjärnstatus växer så det knakar.

Landslagstruppen förbereder sig just nu för fredagskvällens VM-kval mot Frankrike. Prata med vilken annan spelare som helst och uppfattningarna om Forsberg är samstämmiga.

Alla är imponerade över hans framfart med Leipzig i Bundesliga och den utväxling han haft under Janne Anderssons första år som förbundskapten.

– Han är väldigt stor i Tyskland. Det är många som snackar om honom. Han gjorde ett väldigt stort intryck på andra spelare. Alla vet vem han är, säger Christoffer Nyman, till vardags i Braunschweig i andraligan.

– Mycket bra. Kul att det händer något. Jag kunde inte förutse att han skulle ta assistrekordet i Bundesliga, men jag visste att det skulle gå bra. Det är imponerande. Han har mognat, säger Ola Toivonen.

"Gjorde en otrolig säsong"

Albin Ekdal, som under säsongen fick slita för att hjälpa Hamburg kvar, tror att vi framöver kommer att få se en ännu bättre Forsberg.

– Han är riktigt bra. Fortsätter han utvecklas så är han en spelare för de största klubbarna. Jag hoppas han fortsätter utvecklas, han gjorde en otrolig säsong. Häftigt att se. Man ser här på träningarna att han har tagit kliv och att han har jäkligt mycket fotboll i sig.

Det råder lite olika meningar, men de stora tyska tidningarna - med fotbollsmagasinet Kicker i spetsen - bokförde 22 målgivande passningar från Forsberg under ligasäsongen. Till det ska läggas åtta mål på 30 matcher. Då ligger ordet succé rätt i munnen.

Och:

Vilken storklubb lägger redan i sommar så mycket pengar på bordet att Leipzigs sportchef Ralf Rangnick helt enkelt inte kan säga nej?

Spännande sommar

Rangnick har raljerat om att det inte blir någon julafton för hugade spekulanter. Forsberg, som har kontrakt till och med 2021, ska inte säljas. I synnerhet inte med tanke att Leipzig för första gången går in i Champions Leagues gruppspel i höst. Men money talks. Och Forsberg, som är en artig ung man, ville inte ljuga när han fick frågan på tisdagen om han och hans agent Hasan Cetinkaya krävt ett möte med Rangnick.

Forsberg funderade någon sekund, varpå han svarade:

– Inga kommentarer. Jag pratar ofta med klubbledningen, men vad som sades stannar mellan oss.

TT: Kan det bli ett spännande transferfönster för din del?

– Det kan det absolut bli.

Han sade också:

– I fotboll kan allt hända, vi får se, men nu är det fullt fokus på Frankrike och det andra tar vi senare.

Trivs i sin roll

Forsberg häxpipa till frispark chockade fransmännen på Stade de France i november, men Frankrike vände och vann med 2-1. De två målen i 4-0-segern mot Vitryssland i mars underströk att i dagens landslag är det Forsberg som har den största nyckeln till den svenska offensiven.

– Jag har inga problem att ta ansvar, det är kul, men vi är ett kollektiv och vi har chans att vinna.

Backa bandet ett år och Forsberg hade ett uselt EM-slutspel.

– Generellt var det en dålig insats från mig i tre matcher. Det var ingen större skillnad på mig (som spelare) mellan nu och då. Det var paketet Emil Forsberg som inte fungerade så bra. Jag gjorde enkla fel som jag normalt inte brukar göra, men jag tog mig igenom det. Jag gillar att jobba med mig själv och har alltid haft bra folk bakom mig som stöttat mig. Och nu står jag här och det känns bra.

– Det går lika fort nedåt som det går uppåt och det gäller att ha fötterna på jorden och jobba hårt. Jag är samma Emil Forsberg, säger han.

Just nu en betydligt bättre Emil Forsberg.

TT