Nylander klar för JVM: Fantastisk chans

TT-SPORT

Ishockey. Alexander Nylander är klar för spel i junior-VM. Sveriges poängkung de två senaste åren har fått klartecken av NHL-laget Buffalo.

"En fantastisk chans för Alex", säger general managern Jason Botterill.

I fjol anslöt han till Juniorkronorna den 22 december. I år kanske han kan komma en dag tidigare. 19-åringen tillhör NHL-laget Buffalo, där JVM spelas med start på annandagen, men Nylander spelar för farmarlaget Rochester en dryg timmes bilfärd bort.

"Det här är en fantastisk chans för Alex att spela för sitt land i den kommande turneringen", säger Buffalos general manager Jason Botterill i ett uttalande på Buffalos webbplats.

"Junior-VM är en prestigefylld och utmanande turnering som vi är glada för arrangeras här i Buffalo. Den här möjligheten blir ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen för Alexander."

Nylander har varit poängbäst i det svenska laget i de två senaste turneringarna, för ett år sedan var han i poängligatoppen för turneringen med tolv poäng, fem mål och sju assist, på sju matcher.

Sveriges förbundskapten, Tomas Montén, sade för en tid sedan att man inte räknade med Nylander, utan att det skulle vara en bonus om Buffalo släppte honom för JVM-spel.

En skada gjorde att Nylander kom igång sent i Rochester i höst. Han har spelat 15 matcher och svarat för sex poäng.

Juniorkronorna genrepar med match mot USA natten mot lördag, svensk tid. Första matchen i turneringen spelas på annandagen mot Vitryssland.

Alexander Nylander är son till den före detta ishockeyspelaren Michael Nylander och bror till William Nylander, som spelar i Toronto.

TT