Ödmjuk Jeppsson spås bli näste superstjärna

Publicerad 2017-01-08

Handboll. Simon Jeppsson har under hösten dominerat den svenska handbollsligan.

Den 21-årige Lugitalangen spås bli Sveriges nästa storstjärna och får nu chansen att visa upp sig för handbollsvärlden i VM.

– Det ska bli ett hejdundrande äventyr, alltså, säger han.

Det är svårt att inte lägga märke till Simon Jeppsson på en handbollsplan. Han är 2,03 meter lång, rödhårig och spänstig. Dessutom är han begåvad med en skottarm som många andra bara kan drömma om.

Under hösten har han dundrat in 127 mål, varav 30 straff, på 18 matcher för serieledande Lugi och leder också skytteligan i serien. I sista matchen före VM-uppehållet satte han tio mål mot Ricoh.

– Jag känner mig i jättebra form, kommer in med en skön känsla från Lugi. Man tar med sig självförtroende och vet att man är uttagen av en anledning. Då gäller det att komma hit och bidra med det man kan också, och inte stå och gömma sig. Det gäller att visa framfötterna, säger han.

Klar för storklubb

I de två träningsmatcherna mot Norge som Sverige spelat under VM-uppladdningen har Jeppsson gjort nio mål och det lär bli fler när Sverige genrepar mot Chile i Malmö på måndagskvällen.

Han gjorde debut i A-landslaget i höstas, i EM-kvalet, och hade egentligen inte vågat hoppas på en plats i VM-truppen.

– Det kom lite som en överraskning ändå när Kristján (Andrésson, förbundskapten) ringde där inför EM-kvalet i höstas, att jag skulle gå direkt in i truppen och inte bara vara med och träna. Det har gått fort, det har det.

I sommar går flyttlasset från Sverige till Tyskland och bundesligahandboll i storklubben Flensburg. Tränaren Ljubomir Vranjes som värvat Jeppsson till Flensburg har beskrivit honom som unik inom svensk handboll. Sällan kommer det fram en spelare med Jeppssons storlek och skyttekraft kombinerat med en speluppfattning av toppklass.

Jobbar hårt

Men det är inte bara rå talang som ligger bakom succén.

– Han får betalt för det arbete han har lagt ner. Tomas (Axnér, tränare i Lugi) har lovordat hans inställning till träning, säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson.

– Det som har imponerat mest på mig under hösten är framförallt hans spelintelligens, att han tänker handboll. Han kommer att göra misstag, det är jag övertygad om, men jag uppfattar att det här är en kille som vill lära sig och bli bättre.

Ny roll

Även Jeppsson själv försöker hålla förväntningarna och sig själv nere på jorden. 2014 drog han av korsbandet och han tackar perioden han fått efter det, där han fått träna upp sig själv och kunnat spela kontinuerligt, för framgången.

Med de nya intrycken från först nu landslaget och sedan Flensburg hoppas han bli bättre på - egentligen allting.

– Det jag har känt när jag har kommit hit till landslaget är att det är så mycket mer detaljer man jobbar med och det är säkert ännu mer där i Tyskland. Det gäller att anpassa sig också, första året kanske det inte blir så mycket speltid som jag är van vid i Lugi. Det gäller att försöka växa in i en roll och sedan se det på sikt. Jag är ändå ung.

TT

Följ ämnen i artikeln