Obolmannen lägger skulden på annan

TT-SPORT

Sport. En av huvudmännen bakom det skandalomsusade bolaget Obol är tillbaka i Sverige.

Flera sportstjärnors pengar gick upp i rök men den så kallade Obolmannen skyller de förlorade pengarna på en annan person, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Det var hösten 2006 som skandalen kring finansbolaget Obol började rullas upp. Bolaget hade bland annat sponsrat Basketligan och basketklubbarna Plannja och Norrköping Dolphins samt Luleå Hockey. Kända ishockeyspelare som Mikael Renberg, Patrik Juhlin och Jarmo Myllys hade satsat pengar i Obol.

Affärsidén var att få tillgång till nätverket runt de föreningar som bolaget sponsrade och på det sättet få möjlighet att förvalta sponsorers och enskilda personers förmögenheter.

Brottsutredningen nedlagd

När några privatpersoner utan framgång försökte få tillbaka sina pengar inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om grovt bedrägeri eller grov förskingring. Huvudmännen Bo Johansson och Jan Saradlic flydde utomlands. Ett 40-tal fordringsägare begärde Obol i konkurs och krävde närmare 100 miljoner kronor av bolaget. Många investerare förlorade stora pengar.

Utredningen lades ned 2011 eftersom brott inte gick att bevisa.

Svårt för jante

Bo Johansson, som i dag kallar sig Bo Calvanelli, är tillbaka i Sverige och i en intervju med Norrbottens-Kuriren berättar han att han lämnade Norrbotten eftersom han "har oerhört svårt för den norrländska jantementaliteten". Han uppger också att han och Jan Saradlic utsattes för hot och fruktade för sina liv och att de därför höll sig undan.

Johansson har, enligt honom själv, försökt att få tillbaka pengarna till investerarna och lägger skulden på en släkting till en styrelseledamot i Obol som ska ha fört över pengarna till släktingar i stället för att betala tillbaka dem till investerarna. Enligt uppgifter till Norrbottens-Kuriren är släktingen förhörd och det finns inga brottsmisstankar mot honom.

TT