Nylanders skarpa mål

TT-SPORT

Ishockey. Först ett guld i JVM-ishockeyn - sedan NHL-debut med Buffalo.

Det är svenske forwardsstjärnan Alexander Nylanders skarpa nyårsönskning.

– Det är målet och det känns viktigt, säger han.

Minstingen av killarna i familjen Nylander var redan i fjol, 17 år gammal, Sveriges bäste poängplockare i junior-VM med fyra mål och nio poäng.

Då spelade han i den kanadensiska juniorligan och sågs som en joker när han togs ut.

Till slut - med storebror William (nu i Toronto) borta redan efter en match på grund av hjärnskakning - var han den stora stjärnan.

Ett år äldre, och med en höst i farmarligan AHL bakom sig, är inte förväntningarna mindre.

Framför allt inte från honom själv.

– Vi vill verkligen ha en medalj, ja ett guld, efter det som hände i fjol, säger han.

Revanschsugen

Förra årets insats i Helsingfors är fortfarande svårsmält för de i laget som var med då. Sverige vann fem raka matcher och imponerade stort tills Finland satte stopp för segertåget i semifinalen och sedan föll Juniorkronorna också pladask i bronsmatchen mot USA.

Passande nog står Finland - som förlorat både mot Tjeckien och Danmark - för motståndet på torsdagskvällen. En match Nylander ser fram emot:

– Ja, det är klart, jag känner mig revanschsugen.

Då finns också hans familj - bortsett från William - på läktarplats med pappa Michael, 920 NHL-matcher under sin karriär, mamma Camilla och yngre systrarna Jacqueline, talangfull tennisspelare, Stephanie och Daniella.

– Det ska bli jätteskönt att träffa dem igen. Vi sågs en dag innan jag åkte hit, innan dess var det i somras innan jag åkte över till Buffalos träningsläger, berättar Alexander.

Hoppas på NHL-debut

Nylander var länge med och slogs om en plats i Buffalo, men skickades slutligen till farmarlaget Rochester i AHL där det blivit 17 poäng (5+12) på 29 matcher. Innan den här säsongen är över hoppas Alexander ha fått göra NHL-debut.

– Målet är att bli uppkallad den här säsongen, det känns viktigt. Det har gått bra i Rochester, bättre och bättre under hösten. Spelar jag bara tillräckligt bra i JVM och vinner matcher med Rochester så hoppas jag få chansen, säger han.

Nylander fick en smakstart på turneringen när han blev tvåmålsskytt i premiären mot Danmark. Framför allt var han nöjd att det fungerade så bra med kedjekompisarna Filip Ahl och Joel Eriksson Ek.

– Det var skönt att vi hade kemi direkt, sedan hoppas jag att vi och hela laget kommer att spela bättre och bättre för varje match, säger han.

Då kan Nylanders guldönskan slå in.

Montreal, TT:s utsände