Trots krisen – här är Viaplays Premier League-löfte

Läs också: Viaplay slutar visa alla Premier League-matcher – släpper till konkurrent

Totte Winstam/TT

Uppdaterad 2024-03-27 | Publicerad 2023-08-11


Världens största fotbollsliga Premier League står för dörren. Samtidigt befinner sig tv-rättighetsinnehavarna Viaplay i stor ekonomisk kris.

Trots det lovar kanalen att det inte ska påverka sändningarna.

– Det skulle skapa våldsamma reaktioner att spara in på sändningarna, säger Jan Scherman, tidigare vd på TV4.

Viaplay är i djup ekonomisk kris. Under det andra kvartalet gjorde bolaget en rörelseförlust på 6,5 miljarder, och i juli rapporterade Dagens industri att mer än 25 procent av de anställda kommer att sägas upp.

Något som oroar publiken är att Viaplay ska spara in på sändningarna genom att till exempel minska på studioexperter eller använda engelska kommentatorer.

Jan Scherman har dock svårt att se att den ekonomiska knipan skulle innebära några omedelbara konsekvenser för Premier League-entusiasterna.

”Vore som att kissa på sig”

– Det skulle skapa våldsamma reaktioner. Kunderna betalar mycket pengar, är kvalificerade och förväntar sig den mest kvalificerade studion och kommenteringen. Det vore verkligen att utmana sina inkomster. Som att kissa på sig – skönt för stunden men sen blir det blött och kallt.

Fredrik S Johansson, presschef på Viaplay Sport, kommer med lugnande besked till publiken.

– Vi fortsätter att satsa stenhårt på våra sändningar med våra omtyckta programledare, experter och kommentatorer. Vi håller den redaktionella Premier League-fanan högt och är väl medvetna om vad våra tittare uppskattar hos oss. Så vi kommer fortsatt rama in matcherna med mycket studiotid och har inga planer på att dra ner på kommentering.

Fler kan söka sig piratvägen

Ett annat alternativ för Viaplay att rädda ekonomin hade kunnat vara att rent av sälja rättigheterna eller att dela dem med en annan kanal. När Viaplay 2020 säkrade rättigheterna för Premier League i ytterligare sex säsonger, från och med 2022, betalade man enligt obekräftade uppgifter omkring 23 miljarder kronor.

– Att de skulle sublicensiera rättigheterna (låta någon annan kanal ta över rättigheterna) ser jag som osannolikt. Det låter sig inte bara göras. Tidslinjen för en sådan sak är lång och det är oerhört komplicerat, säger Scherman och fortsätter:

– Premier League är den mest drivande rättigheten av alla. Den är starkare än allsvenskan och Champions League – juvelen i kronan. Om du frågar mig hade det (att släppa rättigheterna) varit det mest korkade de kunde göra.

Att göra om sina abonnemangspaket och höja priset ser Scherman också risker med.

– Till exempel att fler skulle söka sig ”piratvägen”. För varje åtgärd måste man göra en riskanalys, och faran är att man skulle tappa abonnenter vilket kan bli ännu dyrare, menar Scherman.

Johansson vill inte svara på om det finns i Viaplays planer att sälja rättigheterna till Premier League eller om de ska höja priset.

– Vi bidrar aldrig till spekulation genom att svara på den sortens frågor kring specifika rättigheter.

I dag kostar det 549 kr i månaden för att se Premier League på Viaplay. När förra säsongen drog igång låg priset på 449, för att sedan höjas till dagens pris under senhösten.