Han vill ha mer – nytt guldåk på söndag?

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-09-01

Coolast av alla i den svenska guldyran?

Jens Fredricson, 55.

– Nu har vi gått i mål. Nu är det andra åket på söndag, säger han.

För att döda alla risker för missförstånd direkt: Han var förstås allt från glad och lycklig till stolt över det historiska första svenska EM-lagguldet. Men det är också som så att stallmästare Fredricson är den som satt ribban högst bland de svenska ryttarna.

Han kan bocka av ett guld, men nöjer sig inte med det. Nu siktar han på ett till på söndag, i den individuella final dit han tagit sig i ledning.

– Jag är här för att försöka ta en guldmedalj och jag har inte ändrat mig, säger han.

Fortsätter han och ”Cosmo” (valacken Markan Cosmopolit) att rida rent i två omgångar till är guldet hans. Fredricson står på 0,00 och skuggas av Steve Guedat som sett oförskämt bra ut på Dynamix de Belheme. Schweizaren har 0,43 fel, följd av irländaren Michael Duffy, 2,18.

Men först vill den färske Europamästaren njuta av den senaste i raden av häpnadsväckande framgångar för svensk hoppsport.

– Vi var bra i dag och riktigt starka. Jag är supernöjd att få vara med i ett sånt här lag, säger Fredricson.

På frågor om varför Sverige numera är världens starkaste nation i de stora mästerskapen, svarar han:

– Vi har en väldigt långsiktig plan, vi vet tidigt att man får chansen att göra ett mästerskap och kan lägga planen för det. Det är en starkt bidragande orsak till att vi kan komma till mästerskapet i form.

– Dessutom har vi rutinerade ryttare. Våra hästar är också väldigt bra tränade och gymnastiserade. Det är en stor fördel.

Lördagen, vilodagen i EM, viks åt att ladda batterierna och lätt träning av ”Cosmo” inför eftermiddagens veterinärbesiktning.

– Jag har varit hostig och har sovit dåligt. Jag ska försöka hämta igen det. Och säg det inte till någon men jag har bröllopsdag i morgon så jag måste hitta på något för min fru (Isabelle), säger han.