Stjärnans utspel: "Försummar damfotbollen"

TT-AFP

Publicerad 2023-02-24

Den tidigare japanska landslagsanfallaren Yuki Nagasato (i blått) kritiserar landets fotbollsförbund för att försumma damfotbollen. Arkivbild.

Yuki Nagasato var med i det japanska damlandslag som vann VM-guld 2011. Nu anklagar hon det japanska fotbollsförbundet (JFA) för att försumma damfotbollen i landet.

Dagstidningen Asahi Shimbun uppger att det japanska förbundet inte lyckats få till tv-avtal för att sända landslagets matcher i den amerikanska turneringen Shebelieves Cup.

Således kunde Japans matcher mot, USA, Brasilien och Kanada, inte ses i Japan.

Nagasato, som numera spelar för amerikanska Chicago Red Stars, menar att JFA:s inte ansträngt sig tillräckligt mycket och anklagar förbundet för att misslyckas med att främja damfotboll.

”Vi tror att anledningen till att Shebelieves Cup inte sändes beror på att förbundet inte har gjort något på tolv år för att upprätthålla eller förbättra damfotbollen i Japan”, skriver hon på sin webbplats.

”Vi har sett brist i marknadsföring och arrangerande av matcher i Japan trots att vi vann VM.”

Japan vann sitt första VM-guld 2011. Därefter blev det silver både i OS 2012 och i VM 2015. Året efter slutade Yuki Nagasato i landslaget.

”Vi vill inte att ni ska missförstå, det här är inte bara ett samtidsproblem. Brist på många saker har byggts upp, och det här är resultatet av vad de har gjort för oss”, skriver 35-åringen, som gjorde 58 mål på 132 landskamper för Japan.